BANJA LUKA

Vlada RS smijenila čelnike Inspektorata RS koji nisu poništili diplomu Osmici

U vezi s Batar i njenim radom bilo je posljednjih mjeseci dosta kontroverzi

Sa sjednice. Vlada RS

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

31.10.2019

Danijela Batar, vršilac dužnosti direktora Inspektorata Republike Srpske, smijenjena je na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske.

Na njeno mjesto imenovan je Dragutin Škrebić. Vlada Republike Srpske smijenila je danas i v. d. glavnog republičkog prosvjetnog inspektora Gorana Aljetića.

Danijela Batar postavljena je na mjesto v. d. direktora Inspektorata RS u maju ove godine nakon što je dužnosti, na lični zahtjev, razriješen Predrag Tomić. Prethodno je obavljala poslove fitosanitarnog inspektora.

U vezi s Batar i njenim radom bilo je posljednjih mjeseci dosta kontroverzi nakon odluke Inspektorata RS da, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, odgodi poništenje diplome direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću.

Također, bilo je i pritužbi zaposlenih na rad Batar.

Inspektorat RS odluku o odgodi poništenja diplome, sve do konačne sudske odluke, donio je uvažavajući navode da bi izvršenjem spomenutog rješenja nastala šteta i štetne posljedice za Univerzitet za poslovne studije Banja Luka i za direktora OSA-e Osmana Mehmedagića te da zakonom ili drugim propisom nije isključena mogućnost odgađanja izvršenja rješenja. 

Zahtjev za odgodu poništenja diplome Univerzitet za poslovne studije Banja Luka podnio je u skladu sa Zakonom o upravnim sporovima, kojim je propisano da će, prema zahtjevu tužioca, organ nadležan za izvršenje odgoditi izvršenje akta do konačne sudske odluke ako bi izvršenje nanijelo tužiocu štetu koja bi se teško mogla nadoknaditi, a odgađanje nije protivno javnom interesu niti bi se njim nanijela veća nenadoknadiva šteta protivnoj stranci. 

Iz OSA-e su tvrdili da je Mehmedagić diplomu stekao zakonito i da niko nema pravo montirati bilo kakve istrage.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.