FBIH

Građanima niži troškovi, notari strahuju od otpuštanja

Ako ste vični možete sada i sami sastaviti neki ugovor, a notar ovjerava samo potpis, pojasnila Kratina

Izmjenama Zakona o notarima provodi se presuda Ustavnog suda. Ilustracija

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

1.11.2019

Izmjene i dopune Zakona o notarima koje je prihvatio Predstavnički dom Parlamenta FBiH građanima će umanjiti troškove koje su do sada imali kada su morali ići kod notara.

Provedba presude

Razlog tome je što će postojati obaveza da notari ovjeravaju potpise i prijepise, ali ne i da obrađuju sve isprave kao do sada, već samo neke. Tako građani više neće morati plaćati stotine maraka. Pri tome je predviđeno da Ministarstvo pravde FBiH donese cjenovnik, u roku od 30 dana od stupanja izmjena ovog zakona na snagu, koje treba usvojiti još Dom naroda.

Do ovakvih izmjena Zakona došlo je na insistiranje federalnih zastupnika da Vlada FBiH prihvati njihove amandmane i tako popravi ono što je prvobitno bila predložila.

Kratina: Notari gube ekskluzivitet. Arhiv

Alma Kratina, šef Kluba poslanika DF-GS, jednog od onih koji su predložili amandmane, kazala je jučer da ono što je Vlada predložila ne bi značilo provedbu presude Ustavnog suda FBiH, koji je presudio da je neustavan član 73. Zakona o notarima jer građaninu ne ostavlja na volju hoće li se obratiti notaru ili advokatu ili nekom trećem da mu napravi ispravu.

- Vlada je izmjenila zakon tako da je i dalje ostavila taj ekskluzivitet notarima. Naši amandmani koji su postali sastavni dio zakona znače provedbu presude. Građanima je mogućen izbor i znatno niži troškovi vođenja raznih pravnih postupaka. Vi ako ste vični možete sada i sami sastaviti neki ugovor, a notar ovjerava samo potpis – dodala je Kratina.

Nikica Gržić, predsjednik Advokatske komore FBiH, kazao je da je notarijat potreban da se rasterete sudovi, ali ne u ovakvom obliku.

-Zakon o notarima daje ekskluzivitet kod sačinjavanja isprava. I ja, kao da sam pravno nepismen, ako hoću da poklonim stan sinu moram kod notara da mi kaže da je sve dobro – dodao je Gržić.

Dižu ruke

U Notarskoj komori FBiH strahuju da će, ako ovakve izmjene Zakona prođu i Dom naroda, biti gašenja notarskih ureda u malim sredinama i otpuštanja jer posao ovjere potpisa ne bi bio dovoljan za njihov opstanak.

Nakić: Nedovoljan posao. Notarska komora FBiH

- Zakonodavac je pred nas stavio velike zahtjeve u pogledu znanja, opreme, zaposlenika, a sada diže ruke od nas. U notarskoj službi uposleno je oko 500 ljudi. Ovakvim izmjenama zakona pola bi ostalo bez posla, ne samo što bi se dio ureda zatvorio već i što bi oni što opstanu morali otpustiti dio ljudi – kaže Anica Nakić, predsjednica Notarske komore FBiH.

quote
<p>Notarski ovjerena isprava, prema izmjenama zakona, potrebna je sad samo za pravne poslove koji se odnose na raspolaganje imovinom maloljetnika i poslovno nesposobnih osoba</p>
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.