SREBRENICA

U Memorijalnom centru Potočari ove godine reekshumirano 169 žrtava genocida

Reekshumacije je izvršio stručni tim Instituta za traženje nestalih BiH i Podrinjskog identifikacionog projekta (PIP) iz Tuzle prema nalogu Suda i Tužilaštva BiH

Piše: S. Smajlović

1.11.2019

Reekshumacije obavljene uz saglasnost i prisustvo porodica žrtava. S. Smajlović

U ovogodišnje dvije reekshumacije u Memorijalnom centru Potočari kompletirano je 169 posmrtnih ostataka ranije identificiranih i ukopanih žrtava genocida iz jula 1995. godine. 

U do sada 12. reekshumaciji u avgustu ove godine za deset dana kompletirano je 120 posmrtnih ostataka, a u prošlom mjesecu još 49 tijela. Kod jedanaest slučajeva vršene su dvije reekshumacije.

Mimo Memorijalnog centra, gdje su, prema želji preživjelih, ukopani njihovi najmiliji, obavljeno je sedam kompletiranja skeleta.

Od prvog ukopa žrtava genocida 2003. godine, u trinaest dosadašnjih reekshumacija komletirana su 754 tijela. Sve reekshumacije obavljene su uz saglasnost i prisustvo porodica žrtava.

Reekshumacije je izvršio stručni tim Instituta za traženje nestalih BiH i Podrinjskog identifikacionog projekta (PIP) iz Tuzle prema nalogu Suda i Tužilaštva BiH. U PIP-u u Tuzli nalazi se još 710 posmrtnih ostataka za identifikaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.