AKCIJE

"Avazova" kampanja: Papa-testovi za 20 vjernih čitateljica

Redovnim Papa-pregledima manifestira se odgovornost svake žene prema samoj sebi, kaže dr. Jahić

Dr. Jahić: Papa-testom spasili smo puno. Avaz

Piše: E. D. A.

1.11.2019

Poznata tuzlanska ginekologinja, prof. dr. Mahira Jahić, koja je nakon završenog Medicinskog fakulteta u Tuzli i specijalizacije na UKC-u Tuzla svoja znanja usavršavala na poznatim klinikama u Evropi, jedna je od gorljivih promotora zdravlja žene.

Brojne aktivnosti

Centar na čijem je čelu već godinama realizira akcije “Besplatan Papa-test za moju mamu” i “Zdrava žena”, i stoga se s radošću odazvala “Avazovoj” akciji „Zdravlje je najveće bogatstvo“ smatrajući da ovakvi vidovi promocije zdravlja uveliko doprinose svijesti o potrebi redovne kontrole zdravlja svakog čovjeka.

- Vrlo je važno da mediji podsjećaju ljude da vode brigu o vlastitom zdravlju. Papa-test trebaju raditi sve žene u dobi od 20 do 65 godina jednom godišnje, ako je nalaz uredan. Kada Papa-test nije uredan, obavezno se radi kolposkopija kako bi se utvrdilo tačno mjesto promjene na grliću maternice koje treba liječiti – navodi prof. Jahić.

Početak sedmodnevne akcije u kojoj nudimo 20 besplatnih Papa-testova našim čitateljicama je u ponedjeljak, a termini se mogu rezervirati već danas na broj 035 258 450.

Papa-test je najsigurnija, najefikasnija i jedna od najraširenijih metoda koja se primjenjuje u svrhu očuvanja zdravlja žene.

Radi se o tehnici uzimanja ćelija s površine grlića maternice i mikroskopskom pregledu u cilju otkrivanja karcinoma grlića i promjena koje mu prethode.

Detaljniji pregled

Ako Papa-test nije uredan, onda se rade i dodatne pretrage kao što su HPV tipizacija, cervikalni brisevi grlića na bakterije i biopsija grlića maternice.

- Redovnim Papa-pregledima se manifestira odgovornost svake žene prema samoj sebi, posebno što je karcinom grlića maternice drugi po učestalosti karcinoma kod žena, a čije se nastajanje vrlo uspješno može spriječiti redovnim Papa-pregledima.

Moje iskustvo govori da su mnoge žene spašene onog najgoreg zahvaljujući na vrijeme urađenom Papa-testu koji je otkrio promjene na njihovom  grliću maternice u ranoj fazi nastajanja – kaže naša sagovornica.

Dr. Jahić ističe da je primjetno da se sve veći broj žena odaziva akcijama promocije zdravlja, ali i akcijama kontrole Papa-testa, što pokazuje njihovu svijest o potrebi čuvanja vlastitog zdravlja.

Centar u Tuzli: Žene se trebaju testirati barem godišnje. Avaz

Tri vrijedne knjige

Prof.  dr. Mahira Jahić je jedna  od poznatih stručnjaka iz oblasti ginekologije. Već duži niz godina bavi se promjenama na grliću maternice koje prethode karcinomu.

Iza nje stoje godine iskustva u ovoj oblasti, te napisane stručne knjige “Vaginitis” i “Infekcije grlića maternice, vagine i krioterapije”, dok se uskoro očekuje izlazak iz štampe i treće knjige “Kolposkopija”.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.