SARAJEVO

Organizacija obilježavanja godišnjice genocida treba biti centralizirana

Dogovoreno je da čelnici Memorijalnog centra odrede dugoročne i kratkoročne mjere koje će, zajedno sa zahtjevima za podršku, dostaviti Vladi Federacije BiH na razmatranje

Na sastanku se razgovaralo o budućim aktivnostima vezanim uz Memorijalni centar. Fena

Avaz.ba

1.11.2019

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, s novim direktorom i predsjednikom UO Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, Emirom Suljagićem i Šefketom Hafizovićem.           

Na sastanku se razgovaralo o budućim aktivnostima vezanim za Memorijalni centar, poput istraživačkih projekata, međunarodne saradnje, te planiranoj međunarodnoj konferenciji povodom obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici.

Dogovoreno je da čelnici Memorijalnog centra u narednom periodu odrede dugoročne i kratkoročne mjere koje će, zajedno s zahtjevima za podršku, dostaviti Vladi Federacije BiH na razmatranje.

Između ostalog, danas je istaknuto da organizacija aktivnosti vezanih za obilježavanje genocida u Srebrenici treba biti centralizirana i pod vodstvom Memorijalnog centara Srebrenica - Potočari, pa će tako i organizacija Marša mira biti u nadležnosti tog centra.

Memorijalni centar zvanično je otvoren 2003. godine, kada je ukopano prvih 600 identificiranih žrtava genocida, a dosad su u Potočarima ukopane ukupno 6.643 žrtve genocida, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.