SUD BIH

Tužilaštvo traži ukidanje osmogodišnje presude za zločine u Prijedoru

Primjenom dva zakona u istoj presudi počinjena je povreda krivičnog zakona, rekao Idrizović

S jednog od suđenja: Ubistva bošnjačkih civila. Birn

Birn

1.11.2019

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom je Boro Milojica osuđen na osam godina zatvora, a Želislav Rivić oslobođen optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora.

Sedin Idrizović, tužilac Tužilaštva BiH, zatražio je ukidanje presude po svim žalbenim osnovama te predložio održavanje novog postupka pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

- Izreka presude je protivrječna razlozima presude. U presudi su navedena dva krivična zakona. Primijenjen je dio odredbi Krivičnog zakona Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ), i to onaj dio koji se odnosi na sankciju - kazao je Idrizović.

Dodao je da je opravdana primjena Krivičnog zakona BiH, ali da je i kažnjavanje trebalo biti po istom zakonu.

- Primjenom dva zakona u istoj presudi počinjena je povreda krivičnog zakona - rekao je Idrizović.

Naglasio je da je pogrešno utvrđeno i činjenično stanje, istakavši da su u prvostepenom postupku suslušani očevici događaja koji se optuženima stavljaju na teret, izuzev jedne tačke optužnice.

- Ranija osuđivanost optuženoga za istovjetno djelo, za Sud je relativno otežavajuća okolnost. Otežavajuće okolnosti nisu cijenjene dovoljno, te ukoliko Apelaciono vijeće ne nađe opravdane žalbene osnove za ukidanje presude, alternativno predlažem da se kazna preinači u strožiju - kazao je Idrizović.

Prvostepeno vijeće Suda BiH 27. juna 2019. osudilo je Boru Milojicu, nekadašnjeg pripadnika 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), po dvije tačke optužnice za ubistva bošnjačkih civila počinjena u julu 1992. godine u Hambarinama.

Milojica i Rivić oslobođeni su po četiri tačke optužnice da su, kao pripadnici Ljubijskog bataljona, počinili ubistva civila romske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u julu 1992. godine.

Ranko Dakić, branilac optuženog Milojice, rekao je da ostaje kod pisane žalbe, kao i prigovora na žalbu Tužilaštva BiH.

U pisanoj žalbi – kako je naveo Tihomir Lukes, predsjedavajući Apelacionog vijeća u ovom postupku – Ranko Dakić zatražio je da se prvostepena presuda ukine i održi postupak pred drugostepenim vijećem ili da se presuda preinači u oslobađajuću.

Saša Dakić, branilac optuženog Rivića, kazao je da je prvostepena presuda pravilna u odnosu na Rivića te predložio da se žalba Tužilaštva BiH odbije kao neosnovana.

Rivićev branilac zatražio je da Apelaciono vijeće potvrdi prvostepenu presudu u odnosu na njegovog branjenika.

Apelaciono vijeće  odluku će donijeti naknadno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.