PARLAMENT FBIH

Delegati na seminaru: Učili o instituciji u kojoj rade

Predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović održao je predavanje o temi „Ustavne pozicije Doma naroda“, tokom kojeg je pojasnio strukturu i ustavnu poziciju ovog doma

Seminar održan uz podršku OSCE-a. Dom naroda

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

2.11.2019

Dom naroda Parlamenta FBiH u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH organizirao je dvodnevni seminar koji je održan u Konjicu.

Bio je namijenjen delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH u mandatnom periodu 2018-2022. godine, a osim delegata u radu seminara su učestvovali i zaposleni u Stručnoj službi Doma naroda.

Predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović održao je predavanje na temu „Ustavne pozicije Doma naroda“, tokom kojeg je pojasnio strukturu i ustavnu poziciju ovog doma, kao najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH.

Kako je saopćeno, Martinović je ukazao i na specifičnosti Doma naroda u odnosu na Predstavnički dom, a one se, između ostalog, ogledaju u funkcioniranju kroz klubove naroda, mogućnost pokretanja vitalnog nacionalnog interesa, ali i u činjenici da se iz ovog doma pupunjavaju klubovi bošnjačkog i hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iskustva u zakonodavnom procesu učesnicima seminara je prenio Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH.

O izvršenju odluka Ustavnog suda govorio je Srđa Obradović, pravni savjetnik Misije OSCE-a u BiH, o Strategiji borbe protiv korupcije govorio je Sead Lisak, predsjednik Antikorupcijskog tima Vlade FBiH, dok je Dženana Hodžić, savjetnica u Delegaciji Evropske unije u BiH, učesnike seminara upoznala sa prioritetima EU na putu BiH prema Evropskoj uniji.

- Bez obzira na iskustvo u radu zakonodavnih tijela, seminar je ocijenjen korisnim u stjecanju novih znanja i iskustava koja će biti korištena u daljnjem radu delegata s ciljem poboljšanja učinkovitosti Parlamenta FBiH, kao i prilagođavanja standardima EU – saopćeno je iz Parlamenta FBiH.

Inače, za primanja delegata u prvih devet mjeseci ove godine isplaćeno je oko 1,1 milion KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.