VITEZ

Renovirali raskrsnicu i ostavili semafor koji stvara saobraćajne čepove

Semafor nije rješenje i iza toga čvrsto stojim. Kad ga isključimo ili kad je uključeno samo žuto trepćuće svjetlo, mnogo je brži protok prometa, kaže Anto Livančić, komandir PS Vitez

Nova raskrsnica na ulazu u grad. D. Pucar

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

2.11.2019

Svakodnevne kolone i neviđene gužve magistralnom cestom M-5 od Viteza pored Trgovačkog centra FIS sve do Travnika najveća su saobraćajna boljka ovog kraja. 

Improvizirani kružni tokovi pomogli su na određenim dijelovima, ali jedan od najvećih saobraćajnih čepova stvara se na ulazu u Vitez, na semaforu za koji je čak i komandir Policijske stanice Vitez Anto Livančić ustvrdio kako se saobraćaj brže odvija kada je isključen.


Revonirana raskrsnica

Da stvar bude gora, Vitežani su potpuno renovirali spornu raskrsnicu i uložili priličnu svotu novca, a zapravo nisu riješili ništa.

To pitanje na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća potegnuo je vijećnik Nikola Šarić, koji je pomoć zatražio od policije.

- Policijska patrola na tom dijelu bude ujutro od sedam do devet sati. Zašto ne regulira saobraćaj kada dođe do čepa, možda i u popodnevnim satima kada se također stvara gužva - rekao je Šarić.

Šef viteških policajaca kazao je da su Vitežani dobili fantastičnu raskrsnicu kojoj nedostaje - kružni tok.  



Kružni tok

- Da imamo kružni tok, ne bi trebala policija, niti semafor na tom dijelu. U jutarnji satima patrola regulira promet kada vidi da se uhvati velika kolona. Semafor nije rješenje i iza toga čvrsto stojim. Kad ga isključimo ili kad je uključeno samo žuto trepćuće svjetlo, mnogo je brži protok prometa - rekao je Livančić.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.