ZDRAVSTVO Domovima zdravlja u FBiH još nisu dostavljene vakcine

Kasni se sa zaštitom od gripe, u RS zabilježeni prvi slučajevi

Ne znamo hoćemo li cjepiva ikako i dobiti, kažu iz DZ Tuzla

A. Čengić / Avaz.ba
02.11.2019 18:42

Početak vakcinacije u KS planiran početkom novembra

Foto: Ilustracija

Domovima zdravlja u Federaciji BiH još nisu dostavljene vakcine protiv gripe. Kako su nam potvrdili iz domova zdravlja u Sarajevu, Mostaru, Zenici i Tuzli, vakcine im još nisu isporučene, ali očekuju da će to biti početkom ovog mjeseca.

Povraćanje i mučnina

Kako nam je rekla doktorica Fatima Bašić iz Doma zdravlja Zenica, vakcine svaki dan očekuju.

- Mi bismo trebali dobiti oko 3.500 vakcina. Od prve sedmice oktobra pratimo situaciju na terenu, a još nemamo pacijenata sa simptomima sličnim gripi – rekla nam je Bašić.

  • Šarkić: Nisu dostavljene
    Šarkić: Nisu dostavljene Foto: Arhiv

Ista situacija je u Sarajevu, što nam je potvrdio portparol “Doma zdravlja KS” Arman Šarkić. U izjavi je rekao da vakcine još nisu dostavljene. Također, nisu dostavljene ni u domove zdravlja Tuzlanskog kantona.

- Ni ne znamo hoćemo li ih ikako i dobiti. Niko nam ništa nije rekao. Što se tiče pacijenata, nemamo zaraženih - rečeno nam je iz Doma zdravlja Tuzla.

U Mostaru, zbog nešto toplijeg vremena nego u ostatku zemlje, kako nam je potvrdila portparol DZ Mostar Ines Popovac, vakcine nisu dobili, ali su im se javili građani sa želučanom virozom.

- Kod pacijenata je primijećena povišena temperatura, povraćanje, dijareja, mučnina... Za sada naši domovi zdravlja bilježe samo ovu vrstu oboljenja – rekla nam jej Popovac.

Prva oboljenja

U RS već imaju razloga za brigu. Samo u ovoj sedmici više od hiljadu pacijenata prijavilo je aktnu raspiratornu infekciju (ARI) dok je oboljenja sličnih gripi (ILI) registrirano 438.

  • Popovac:  Česta mučnina
    Popovac: Česta mučnina Foto: Arhiv

U bolnicama u RS prijavljeno je devet oboljelih od teške akutne raspiratorne infekcije (SARI) i to šest u Doboju i tri u Bijeljini.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, aktivnost virusa gripe je na niskom nivou u cijeloj Evropi.

Potrebno je obratiti pažnju na higijenu ruku, izbjegavati masovna okupljanja, ali i redovno provjetravati prostorije u kojima se boravi

Komentari

NA VRH