SARAJEVO

Usvajanjem zakona o lokalnoj samoupravi u KS bi nastao administrativni haos

Potrebno prvo pristupiti izmjeni Ustava, zatim formirati radne grupe, a na kraju i izraditi novi zakon o lokanoj samoupravi

Brčić: Nadležnosti se nisu trebale uvrštavati u Ustav. Fena

Fena

3.11.2019

Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo u formalno-pravnom smislu je u fazi javne rasprave koja bi uskoro trebala biti završena, ali taj zakon neće biti na dnevnom redu Skupštine, jer bi njegovo usvajanje napravilo administrativni haos, kazala je za Fenu ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić

Kao razlog navela je činjenicu što usvojeni amandmani na Ustav Kantona Sarajevo iz 2017. godine nisu urađeni uz uvažavanje stavova i primjedbi jedinica lokalne samouprave, zbog stavova tadašnjih politika u Skupštini KS.

- Prvi izazov koji treba pravno regulisati je činjenica da na istom geografskom području postoje dvije jedinice lokalne samouprave, Grad Sarajevo i općine. Jedan od problema koji je napravljen u ustavnom rješenju je što nisu prenesene sve nadležnosti koje su propisane Zakonom o principima lokalne samouprave Federacije BiH u nadležnosti jedinica lokalne samouprave - pojasnila je Brčić.

Drugi problem je, kaže, što nije napravljena distinkcija te se zbog toga nadležnosti nisu trebale uvrštavati u Ustav. Umjesto toga trebalo je usvojiti generalne odredbe, a onda kroz donošenje zakona o lokalnoj samoupravi definirati šta je to što grad može izvršavati, a šta općine i šta će zadržati kanton.

Ministrica kaže da se odlučila ipak poslati Nacrt u skupštinu proceduru i javnu raspravu, jer je to bio jedini način da se svi akteri dovedu za sto i zajednički detektiraju izvorne prepreke, kako bi se pristupilo njihovom otklanjanju.

Da bi se greška ispravila, Brčić kaže da je potrebno prvo pristupiti izmjeni Ustava, zatim formirati radne grupe, a na kraju i izraditi novi zakon o lokanoj samoupravi koji će biti u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave Federacije BiH i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Istakla je vrlo kvalitetnu javnu raspravu i razgovore s općinskim i gradskom vijećnicima, načelnicima i gradonačelnikom te je istakla da su zaključci koje je usvojilo Gradsko vijeće Grada Sarajeva na posljednjoj tematskoj sjednici, kao i zaključci Saveza općina i gradova, rezultat zajedničkog dogovora i kompromisa.

- Dogovoreno je da se formira radna grupa u koju će biti uključeni predstavnici Gradskog vijeća, općina, predstavnici ministarstva i eksperti, koji će kreirati rješenja za koja će biti odgovorni - kazala je.

Nakon što istekne rok formalno-prave rasprave, Brčić je kazala da će podnijeti informaciju Vladi i Skupštini KS kako bi zatražila 'obustavljanje' zakona o lokalnoj samoupravi te dati prijedlog Ustavno komisiji da se pokrene procedura donošenja amandmana na Ustav kako bi se došlo do rješenja koja će kreirati kvalitetan okvir za rješavanje pitanja lokalne samouprave koje dugi niz godina pritišće Kanton i Grad Sarajevo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.