FBIH Ozakonjenje istospolnih zajednica čekat će novu Vladu

Za odlazak gej parova pred matičara nema političke saglasnosti?

Inicijativu za donošenje zakona Vlada FBiH usvojila je u oktobru prošle godine, kad je dat rok od 15 dana da se formira radna grupa, koje još nema

M. Rener-Smajović / Avaz.ba

Istospolni parovi tražili upisivanje u matične knjige

Foto: Ilustracija


Od federalnog zakona o istospolnim zajednicama, kojim bi se gej parovima prvi put omogućilo da pred matičarem sklope zajednicu, neće biti ništa do izbora nove Vlade FBiH.

Čak nije imenovana ni interresorna radna grupa za izradu ovog zakona, a trebala je biti još prije godinu.

Bilo otpora

- Donio sam zaključak da se ide u to nakon što se formira nova Vlada. Ja sam spreman raditi na tom zakonu, samo treba politička saglasnost. Ja imam svoje mišljenje, ali ako drugi ne misle tako, šta mogu – kazao je Mato Jozić, ministar pravde FBiH.

  • Jozić: Ja sam spreman

    Jozić: Ja sam spreman

    Foto: Arhiv


Kakvih je bilo otpora u formiranju radne grupe, nije nam precizirao.

Inicijativa za donošenje zakona potekla je od Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH nakon što su dobili niz žalbi istospolnih parova da im je onemogućeno da u matične knjige upišu svoje zajednice i djecu.

Ovu inicijativu MUP-a usvojila je Vlada FBiH u oktobru prošle godine, kad je dat rok od 15 dana da se formira radna grupa. Tada je i premijer Fadil Novalić kazao da se radi o prihvatanju međunarodnih obaveza u vezi s ljudskim pravima i primjenom tih prava u BiH. No, od tog dijela evropskog puta za sada nema ništa.

Spreman prijedlog

Sarajevski otvoreni centar odranije ima spreman prijedlog zakona o istospolnim zajednicama, urađen u saradnji sa pravnicima iz BiH i Hrvatske. Njime se propisuju uvjeti za sklapanje istospolne veze, kao i prava koja, inače, ima jedna porodica i koje podrazumijeva jedan brak.

Iz ove organizacije su poručili da neće odustati.

- Uporno pokušavamo stupiti u kontakt s nadležnima u Vladi. Nemamo nikakvu informaciju zašto se odugovlači – kazala je Vladana Vasić iz Sarajevskog otvorenog centra.

Načela Evropskog suda za ljudska prava

Donošenjem ovog zakona izbjegla bi se odgovornost BiH s obzirom na to da je naša zemlja obavezna usvojiti i u svojim zakonima primjenjivati načela koja je utvrdio Evropski sud za ljudska prava, a ovaj sud je 2015. godine donio presudu kojom je prvi put od jedne članice Vijeća Evrope, i to od Italije, zatražio pravno uređenje zajednice osoba istog spola.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na