MOSTAR

Otkriveno spomen-obilježje nevesinjskim gazijama

Oni su izgubili, oni su presuđeni, a mi smo dobili samo zato jer smo bili jedinstveni, poručio Oručević

27 godina od formiranja samostalnog bataljona „Nevesinje“. Avaz

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

3.11.2019

Otkrivanjem spomen- obilježja šehidima i poginulim borcima te svečanom akademijom u Mostaru je danas obilježena 27. godišnjica formiranja samostalnog bataljona „Nevesinje“.

To što je spomen-obilježje izgrađeno u kampusu Univerziteskog sportsko -rekreativnog centra (USRC) „Midhad Hujdur Hujka“, u Sjevernom logoru, kako je to rekao jedan od ratnih komandanata, Hamid Mutilović, nije slučajno, jer to treba biti, poručio je, podsjetnik za sve buduće generacije.

Mutilović se u svom emotivnom govoru dotakao svih Nevesinjaca koji su stoljećima davali živote za odbranu svoje domovine

U podsjećanju na napad na Bošnjake Nevesinja koji je počeo 14. juna 1992. godine u selu Žulja, Mutilović je naveo da je u samo nekoliko dana ubijeno 305 osoba među kojima i 26 djece, a od kojih neka nisu imala ni ime, kako je kazao, jer su rođena u zbjegu.

- Nevesinjski Bošnjaci su strijeljani, klani, živi spaljivani, danima kasapljeni..., a mnogi su završavali u raznim logorima, dok su njihovi posmrtni ostaci nalaženi u brojnim masovnim i pojedinačnim grobnicama. Po dolasku u Mostar i u Konjic, Nevesinjci se masovno uključuju u redove Armije RBiH i čine njihovu okosnicu sve do formiranja samostalnog bataljona Nevesinje, 3.novembra 1992 .godine - podsjetio je on.

Naglasio je da je 114 nevesinjskih gazija dalo živote braneći domovinu, najviše ih je, njih 48, poginulo, rekao je, braneći Mostar.


Detalj sa obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Programu su prisustvovali brojni zvaničnici sa svih nivoa vlasti u BiH, a prisutnima su se obratili, između ostalih i Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, kao i Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca.

Posebne emocije kod prisutnih izazvalo je obraćanje Safeta Oručevića, nekadašnjeg mostarskog gradonačelnika, koji je kazao da je imao 38 godina kada je, kako je rekao, dobio ovlaštenja predsjednika Izetbegovića da se u zatvorenom gradu spašavaju kako znaju i umiju.

 - Mi smo to uspjeli. Uspjeli smo da između Huma i Podveležja, ali i Veleža, na obalama rijeka Neretve i Bune spasiti bošnjački narod cijele Hercegovine, da prežive, da se odbrane, da pokažu svoj prkos, svoj ponos i hrabrost, a Bogami i da pobijede- kazao je Oručević.

Ustvrdio je da kako je vrijeme pokazalo da su imali hrabrosti i mudrosti, a nekad su, kazao je, pravili savezništva sa najžešćim neprijateljima da bi preživjeli, dobili hranu i lijekove.

- Jedini smo grad, koliko se sjećam novije historije, da smo se sami iznutra deblokirali i to smo mi, to ste vi ovdje... Oni su izgubili, oni su presuđeni, a mi smo dobili samo zato jer smo bili jedinstveni. Upravo nas je jedinstvo sačuvalo da ostanemo i sačuvamo Hercegovinu i Bosnu i Hercegovinu i nikada nam to dušmani neće oprostiti. Neće nam oprostiti što nije nestao ovaj komadić zemlje i što se nije zatvorio projekat Herceg-Bosne i zato će uvijek imati svoje planove kako će to vratiti ili kako će nekada politički ili na bilo koji drugi način napraviti dominaciju nad ovim dijelom teritorije. I, samo oni koji budu rušili jedinstvo mogu biti odgovorni ako ovo izgubimo, a biti jedinstven ne znači biti u jednoj partiji. Biti jedinstven znači voljeti BiH u svakom njenom dijelu, na svakoj tačci ove zemlje i voljeti svakog njenog građanina-poručio je Oručević.

Inače, ovaj događaj je održan u organizaciji Patriotske lige, Udruženja povratkom za BiH i Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.