MOSTAR

Na Vojnom groblju nema cvijeća i upaljenih svijeća

Uz austrijske i njema čke vojnike, na tom groblju su sahranjivani i partizani i njihova su grobna mjesta odmah na ulazu s lijeve strane, kaže Serdarević

Vojno groblje jučer: Prepušteno zubu vremena. Avaz

Piše: M. Smajkić

6.11.2019

Dok su groblja širom svijeta proteklih dana, u povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana, bila preplavljena onima koji su posjećivali grobove svojih najmilijih, na Vojnom groblju u Mostaru nije bilo upaljenih svijeća niti položenog cvijeća.

Poznati profesor

Za takozvano Austrijsko groblje u naselju Bišće Polje u južnom dijelu Mostara brojni stanovnici najvećeg grada na Neretvi i ne znaju da postoji.

Posljednje je to počivalište vojnika Austro-Ugarske monarhije, koje, prema pisanim dokumentima, datira iz 1890. godine. Na tom mjestu su sahranjivani i brojni austrijski i njemački vojnici stradali u Prvom, ali i u Drugom svjetskom ratu.

Na ovom zaboravljenom mjestu sjećanja, svojevrsnom svjedočanstvu burnih historijskih događaja, među stotinama grobova su i oni brojnih austrijskih civila koji su svojim sudbinama bili vezani uz Mostar.

Serdarević: Ugledni Mostarci. Avaz

- Poznato je da je tu sahranjena Jozefina Pihler (Pichler), supruga Antona Pihlera, poznatog profesora mostarske Gimnazije. Također, tu je ukopan i Anton Fojerevic (Fojerewitz), koji je kao ljekar radio u mostarskoj bolnici, ali i brojni drugi eminentni građani. Uz austrijske i njemačke vojnike, na tom groblju su sahranjivani i partizani i njihova su grobna mjesta odmah na ulazu s lijeve strane - govori nam poznati mostarski hroničar i publicista Šemsudin Zlatko Serdarević.

Pokradeni predmeti

Ističe kako je nedugo nakon posljednjeg rata fotografirao ovo groblje, koje je decenijama zapušteno i devastirano, dok su s brojnih grobnica pokradeni razni ukrasni predmeti, koji su se mogli prodati na otpadu. Vidljivo je to bilo i tokom naše jučerašnje posjete ovom mjestu.

Serdarević kaže da su brojni pojedinci i organizacije, koji s vremena na vrijeme očiste groblje, ukazivali na njegovu važnost i apelirali na nadležne da se zaštiti i spriječi daljnja devastacija, ali se to, ističe, nije dogodilo.

Ženevska konvencija

Zanimljivo je da se ovo groblje prostire na površini od čak 13.400 kvadrata. Na ulazu u groblje je polurazrušena kapelica, ispred koje je postavljeno nekoliko lampiona i cvijeće, što, vjerovatno, datira iz avgusta, kad je, kako je zabilježeno, služena misa kojoj su prisustvovali prippadnici Austrijskog kontingenta EUFOR-a i Oružanih snaga BiH. S jedne strane se nalazi i tabla s natpisom: „Vojno groblje Mostar, Zaštićeno Ženevskom konvencijom.“


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.