SKANDALOZNO

Došlo je vrijeme da nam Incko ispriča kako je spojio Handkea i Karadžića

I nisam samo sreo Karadžića, već i srpskog generala Jovana Divjaka, koji se borio na strani muslimana, naveo Handke u intervjuu za "Suddeutsche Zeitung"

Incko i Handke: Današnji visoki predstavnik navodno bio domaćin sastanka. Arhiv

Piše: F. K. / Avaz.ba

4.11.2019

Njemački mediji ovih dana detaljno su pisali o susretu na Palama nobelovca Petera Handkea i Radovana Karadžića, zločinca kojem se sudi u Hagu. Još prilikom susreta na Palama, kako navode mediji, Karadžić je već bio optužen za ratne zločine.  

Sam Handke je u intervjuu datom "Süddeutschen Zeitungu" 2010. godine izjavio da je taj susret omogućio Valentin Incko (Inzko), sada visoki predstavnik u BiH.

Poznati bh. reditelj Haris Pašović objavio je danas status na Facebooku, u kojem je, između ostalog, kazao da je „možda došlo vrijeme da nam g. Inzko ispriča o tome događaju, budući da je, prema Handkeovim riječima, on bio njegov domaćin tih dana“.

Handke u intervjuu za "Suddeutsche Zeitung" detaljno govorio o svojim susretima s Radovanom Karadžićem.

- Naravno, to su političari, i oni vode rat, i za njih su važila jednostavna pravila. Ali, kad sam ih sreo, njihova moć je već bila na izmaku ili je nije bilo nikako. To me privlači, to ima nešto šekspirijansko, pogled na moć u trenutku kada ona nestaje. Onda se nalazite tu na Palama, između propalih ostataka Olimpijskih igara, u baraci ispod srpskog orla stoji Radovan Karadžić. On je bio siva eminencija bosanskih Srba, ali već su postajale naredbe za hapšenje od strane Međunarodnog suda. Sreo sam ga uz pomoć Valentina Incka (Inzka), tada ambasadora Austrije u Sarajevu, koji je danas visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Kod njega sam tih dana i živio, pomogao mi je sa nekim papirima za pasoš. I nisam samo sreo Karadžića, već i srpskog generala Jovana Divjaka, koji se borio na strani muslimana. On mi je, kada je čuo da sam prije toga bio na Palama, ljutito stavio pesnicu pred nos - kazao je, između ostalog, Handke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.