GRAČANICA

Slijepi Husein napamet zna više od 500 brojeva

Zahvalan sam rahmetli dr. Muameru Mujčinagiću što me je tada primio da zaradim koru hljeba, kaže Džananović

Džananović: Zahvalan kolegama na podršci. Avaz

Piše: H. Čalić

5.11.2019

Prije 31 godinu slijepi Husein Džananović zaposlio se u Domu zdravlja Gračanica, na telefonskoj centrali. I danas veoma uspješno radi svoj posao, a njegov primjer jedan je od rijetkih pozitivnih kada se radi o zapošljavanju slijepih i slabovidnih osoba, koje su u BiH na margini društva.

- Zahvalan sam rahmetli dr. Muameru Mujčinagiću što me je tada primio da zaradim koru hljeba i da mi niko ne može prigovoriti da mi nešto daje kao sadaku. Kolege i današnje rukovodstvo Doma zdravlja prema meni se odnose kao prema svom djetetu. Raditi na telefonskoj centrali nije teško, svakoga od zaposlenika prepoznam i po glasu. Zapamtio sam više od 500 telefonskih brojeva – kaže Džananović.

Sa suprugom Azeminom u braku tri decenije. Avaz

Već tri decenije sa suprugom Azeminom živi u gračaničkom selu Doborovci. I Azemina je slijepa, a upoznali su se u nekadašnjem Zavodu za slijepe i slabovidne osobe u Lukavcu. Rodila se ljubav, a invalidnost je, kažu, bila samo dodatni motiv da jedno drugome kažu da će do groba živjeti zajedno, u slozi i razumijevanju.

- Kući u Doborovce putujem autobusom, ljudi mi pomognu ući u autobus i izaći, a onda pješice do kuće idem 1,5 kilometara - kaže Husein.

Husein i Azemina, i pored toga što su potpuno slijepi, sretni su ljudi. To se vidi u razgovoru s njima. Sreću su im donijele i kćerke Šemsa i Fatima te troje unučadi.

I Azemina radila isti posao

I Azemina je iz Doborovaca 18 godina putovala autobusom do Gračanice pa onda presjedala do Lukavca. Kao slijepa osoba radila je na telefonskim centralama u tri rudnika uglja. Od 2000. godine je u zasluženoj invalidskoj penziji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.