ODLUKE 

Medresa u Novom Pazaru zabranila upotrebu udžbenika Mustafe Spahića

U obrazloženju se, između ostalog, ističe da se radi o udžbenicima koji su u znatnoj mjeri plagirani, kao što je slučaj s udžbenikom "Povijest islama"

Spahić: Već tražili da mu se zabrane nastupi u džamijama. Arhiv

Piše: F. K. / Avaz.ba

4.11.2019

Uprava Medrese "Gazi Isa-beg" u Novom Pazaru donijela je odluku da se udžbenici autora Mustafe Spahića suspendiraju iz Nastavnog plana i programa ove škole.

U obrazloženju se, između ostalog, ističe da se radi o udžbenicima koji su u znatnoj mjeri plagirani, kao što je slučaj s udžbenikom "Povijest islama". Također, kao drugi razlog suspenzije navode da je "moralni kredibilitet autora sporan zbog njegovog javnog ponašanja suprotnog islamskim i moralnim normama".

Kako nam je nezvanično potvrđeno, Rijaset Islamske zajednice u BiH nije obaviješten o ovog odluci.

Inače, odluka Uprava Medrese "Gazi Isa-beg" u Novom Pazaru uslijedila je samo nekoliko dana nakon što su predsjednici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i devet članova Sabora s područja ova dva mešihata, uputili zahtjev predsjedniku Sabora Islamske zajednice u BiH da se na narednom zasjedanju u dnevni red uvrsti slučaj "Mustafa Spahić".

Povod za ovu inicijativu je, kako su naveli, „dugogodišnje klevetanje brojnih autoriteta u Islamskoj zajednici od Mustafe Spahića zvanog Mujki“.

U dopisu se, između ostalog, od Sabora traži da se Spahiću zabrane nastupi u džamijama i ostalim objektima Islamske zajednice, te da se njegovi, uglavnom plagirani, udžbenici izbace iz nastavnog programa svih medresa u Islamskoj zajednici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.