REAKCIJE

Incko za "Avaz": Istina o susretu Handkea i Karadžića na Palama

On dodaje kako je "Karadžića vidio prije tri godine u Hagu na suđenju, iza 10 centimetara debelog stakla, a meni se uoči tog pogleda zaledila krv"

Incko i Handke. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

4.11.2019

Stari intervju nobelovca Petera Handkea za njemački list "Suddeutsche Zeitung" danas je postao ponovo aktuelan, a dio u kojem govori da mu je sastanak s Radovanom Karadžićem na Palama organizirao Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik u BiH, podigao je veliku prašinu.

Naime, Handke je izjavio kako mu je tadašnji ambasador Austrije u Sarajevu Valentin Incko pomogao da se sretne s Karadžićem, a potom i s Jovanom Divjakom.

Međutim, Incko u izjavi za "Avaz" negira takve tvrdnje.

- Handke je došao iz Beograda u Sarajevo negdje u ljeto 1996. godine, kad sam bio austrijski ambasador u Sarajevu. Da li je bio u Palama, koga je susreo, ja ne znam. Sigurno nisam organizirao susret s Radovanom Karadžićem, jer ga nikad nisam vidio, niti njegovu suprugu, niti kćerku, niti sam ikad znao za njegov boravak - kaže Incko.

On dodaje kako je "Karadžića vidio prije tri godine u Hagu na suđenju, iza 10 centimetara debelog stakla, a meni se uoči tog pogleda zaledila krv".

- Sve navode o mojoj navodnoj organizaciji susreta sam u detalje objasnio u decembru 2010. u slovenskom časopisu "VEČER". A nemam na tu temu nešto dodati. Još jednom, jedini sastanak koji sam organizirao za Petera Handkea je bio onaj sa poštovanim i svjetski cijenjenim generalom Jovanom Divjakom - navodi Incko za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.