JER MI JE STALO

Projekt ''Zeleni ekonomski razvoj'': Tri sarajevske škole bit će ljepše i energetski efikasnije

Radi se o Osnovnoj školi "Kovačići", Željeznočkom školskom centru i Srednjoj školi za energetiku

Provedeno je više od 270 detaljnih energetskih pregleda javnih objekata. Ilustracija

Piše: Avaz.ba

31.10.2019

U okviru Projekta ''Zeleni ekonomski razvoj'' do danas je završena ili je u toku energetska sanacija ukupno 21 javnog objekta, najviše iz sektora obrazovanja, zatim zdravstva, kulture i sporta, te rada i socijalne politike, a za što su izdvojena sredstva u iznosu od više od 5,5 miliona KM.

Od tog iznosa Ministarstvo je iz budžeta Kantona Sarajevo osiguralo skoro 3,5 miliona KM, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH 1,3 miliona KM, učestvovao je i UNDP putem vlade Švedske, a općine, javni objekti i ostala resorna ministarstva sa više od 770.000 KM. 

Zahvaljujući ovom projektu, nedavno je potpisan ugovor kojim će tri sarajevske škole biti ljepše i energetski efikasnije. Radi se o Osnovnoj školi "Kovačići", Željezničkom školskom centru i Srednjoj školi za energetiku.

Prilikom potpisivanja ovog ugovora zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini Suhrob Hošmuhamedov (Sukhrob Khoshmukhamedov) istakao je kako je realizacija projekata energetske efikasnosti veoma važna posebno u kontekstu ublažavanja negativnih posljedica klimatskih promjena.

Potpisivanjem ovog Sporazuma bit ćemo u prilici poboljšati energetsku efikasnost tri škole. Na taj način osigurat ćemo bolje uvjete rada i boravka 1.600 učenika i nastavnika - istakao je Hošmuhamedov.

Logo. Fond za zaštitu okoliša

Cilj Projekta

Projekt "Zeleni ekonomski razvoj" ima za cilj institucionalizaciju aktivnosti upravljanja energijom unutar zgrada javnog sektora u Bosni i Hercegovini. Te aktivnosti doprinose i u skladu su sa smjernicama Evropske unije (Direktiva energetskih usluga, EPBD direktiva - Energy Service Directive, EPBD directive), kao i ugovorom sa Energetskom zajednicom. Na početku Projekta, domaće vlasti i nadležna ministarstva nisu raspolagala dovoljnim ljudskim i finansijskim resursima za provođenje ovih aktivnosti. Shodno tome, stavljen je akcent na kantonalne i entitetske vlasti, kao prvi korak ka institucionalizaciji upravljanja energijom i Akcionih planova energetske efikasnosti u javnom sektoru.

Cilj Projekta je kreiranje povoljnih uvjeta za investiranje u projekte i mjere poboljšanja energetske efikasnosti, uz doprinos razvoju tržišta i ekonomskom napretku BiH. Ishodi projekta su: 

- Finansijske uštede budžetskih korisnika

- Zapošljavanje domaće radne snage

- Reinvestiranje ušteđenih sredstava

- Zaštita okoliša

Ostvareni rezultati u periodu od 2013 do 2018. godine

U osam kantona se provodi institucionalizacija energetskog menadžmenta, a u šest je donesena Odluka o obaveznom unosu podataka u Informacioni sistem za upravljanje energijom (EMIS).

Provedeno je više od 270 detaljnih energetskih pregleda javnih objekata u svrhu identificiranja najefikasnijih mjera poboljšanja energetske efikasnosti objekata 

Od 2016. godine operativan je Revolving fond pri Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH koji omogućava investicije u mjere poboljšanja energetske efikasnosti javnih, poslovnih i industrijskih objekata i sistema javne rasvjete po povoljnim uslovima kreditiranja

Do kraja 2019. godine planirano je finansiranje projekata javne rasvjete i osposobljavanje Revolving fonda pri Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske

Također, objavljena je studija „Zeleni poslovi“, a istovremeno kreirana je prva „Tipologija javnih zgrada u Bosni i Hercegovini“ 

Realizirani su i infrastrukturni radovi povećanja energetske efikasnosti na 137 javnih objekta .

JER MI JE STALO

Probudimo svijest o zaštiti okoliša

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.