ZAVOD U PAZARIĆU

Nadzorni odbor utvrdio nepravilnosti kod imenovanja direktora, Redžep Salić negira da nije ispunjavao uvjete

Upravni odbor treba sve provjeriti i onda ćemo vidjeti šta dalje, kazao Drljača

Zavod u Pazariću. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

5.11.2019

Nadzorni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić problematizirao je imenovanje Redžepa Salića za direktora ovog zavoda i utvrdio određene nepravilnosti u pogledu njegove stručne spreme i radnog iskustva.

O tome je obaviješteno i Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, kojem je NO Zavoda dostavio zapisnik sa svoje posljednje sjednice, kada je i razmatrano pitanje ispunjavanja uvjeta Salića za imenovanje.

Drljača: Sve provjeriti. Arhiv

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao nam je da je od članova Upravnog odbora Zavoda u Pazariću zatražio da utvrde činjenično stanje i daju prijedlog mjera za otklanjanje uočenih nepravilnosti. Za desetak dana trebalo bi biti poznato šta je Upravni odbor utvrdio.

- Upravni odbor treba sve provjeriti i onda ćemo vidjeti šta dalje. Mi se zalažemo za transparentan i zakonit rad – dodao je Drljača.

Salić, s druge strane, negira da nije ispunjavao uvjete. Istakao je da je javnim konkursom traženo pet godina iskustva na rukovodećim pozicijama, a on ima osam godina, mada mu problematiziraju da nema iskustvo kao magistar ekonomije.

Salić: Iznio šokantne informacije. Arhiv

Kazao je da je konkursom, u pogledu stručne spreme, tražen, između ostalog, diplomirani ekonomista, dok on ima "i više od toga" jer je magistar ekonomskih nauka i diplomirani inžinjer.

- Konkurs je išao preko Agencije za državnu službu. Postojala je komisija. Upravni odbor imenuje direktora uz prethodnu saglasnost Vlade. I inspekcija rada je bila i nije utvrdila nijednu nepravilnost u mom izboru. Bilo je 11 kandidata i ja sam bio najbolji. Upravnom i Nadzornom odboru je problem što sam otkrio kriminal, što sam inicirao da im se smanje naknade – dodao je Salić, te poručio da ga neće uplašiti i da će on nastaviti da priča javno i transparentno radi štićenika Zavoda.

Podsjetimo da je Salić u septembru na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prvi put javno iznio šokantne informacije da se u Zavodu desio kriminal, da je bio loš odnos prema štićenicima, da je situacija u samom Zavodu katastrofalna, a finansijski izvještaj friziran.

Vlada FBiH proši mjesec, nakon što je razmatrala izvještaj o stanju u Zavodu u Pazariću, nije prihvatila navode prema kojima je korisnicima ugroženo zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.