SARAJEVO U dvodnevnoj posjeti našoj zemlji

Članovi Predsjedništva BiH susreli se sa švedskom princezom Viktorijom

Fena
06.11.2019 09:59

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šafik Džaferović i Milorad Dodik susreli su se danas s krunskom princezom Viktorijom, prestolonasljednicom Švedske, i princem Danijelom od Švedske.

Švedska princeza Viktorija i princ Daniel, te ministrica za okoliš i klimu Izabela Lovin (Isabelle) doputovali su u dvodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini, a susret s kolektivnim šefom države prvi je zvanični sastanak visoke švedske delegacije.

Posjeta predstavlja jednu od dvije posjete koje princeza prestolonasljednica i princ obavljaju svake godine, potvrđeno je u Ambasadi Švedske u BiH.

Nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH delegacija će učestvovati i na konferenciji o klimi i inovacijama te će posjetiti projekte koje podržava Švedska - Muzičku akademiju u Sarajevu i "Zanat" u Konjicu, kao i Zemaljski muzej BiH u Sarajevu.

Švedska princeza Viktorija i princ Daniel, te ministrica za okoliš i klimu Izabela Lovin trebali bi u nastavku posjete zasaditi drvo u sarajevskom parku Koševo, čime će obilježiti sporazum za izradu Okolišne strategije za Bosnu i Hercegovinu uz podršku Švedske.

Svrha posjete je da se ojačaju već dobri odnosi dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH. Cilj je i da se istakne veliki potencijal zemlje, a osnovne teme posjete bit će klima i okoliš, inovacije i poduzetništvo te učešće mladih.

Švedska je treći najveći bilateralni donator u Bosni i Hercegovini. Svake godine sa 18 miliona eura pomoći podržava napore zemlje na njenom reformskom putu ka Evropskoj uniji, a ova pomoć se implementira u saradnji s lokalnim partnerima.

Komentari

NA VRH