SAZNAJEMO Propast slovenskog avioprijevoznika pogodila i naše radnike

Zbog bankrota ’Adria Airwaysa’ bh. građani ostali bez viza

Paketi s ključnim dokumentima za rad u Sloveniji izgubljeni između Ljubljane i Slovenije

A. Bajramović
06.11.2019 20:34

Nema još odgovora gdje su pošiljke

Foto: Avaz

Bankrot slovenske aviokompanije „Adria Airways“ pogodio je i građane u našoj zemlji.

Zagubljeni dokumenti

Nije baš da su bh. građani često putovali avionima ovog prijevoznika. Njihov problem su paketi s vizama za rad u Republici Sloveniji, koji su, kako se pretpostavlja, izgubljeni u saobraćaju između Ljubljane i Slovenije.

Tako je veći broj građana naše zemlje kojima je odobrena viza za rad u Sloveniji, ostao bez ovog ključnog dokumenta.

Svjedoči o tome i Goraždanin Selim Pršeš, koji je sa sinom Asmirom već trebao biti na radnom mjestu u Sloveniji. Asmirova viza je stigla, a Selim čeka na pošiljku koja je iz Slovenijie krenula prije više od 20 dana.

  • “BH Pošta”:  Stiglo obavještenj
    “BH Pošta”: Stiglo obavještenj Foto: Avaz

Kažu da su za vize aplicirali prije šest mjeseci. Dobili su radne dozvole te su 10. oktobra vize proslijeđene ka Sarajevu, na adresu Slovenske ambasade u BiH.

- Obaviješteni smo da postoji neki problem s poštom, jer od 11. oktobra nije stigla nijedna pošiljka. Onda su počele pristizati pošiljke poslane nakon 23. oktobra. Pošta koja je poslana između 11. i 24. oktobra je nestala. Budući da  svaka dva dana dolazi tridesetak dokumenata, sad nas mnogo čeka da se otkrije gdje su naši zagubljeni - kaže Pršeš.

  • Pršeš: Posao čeka, vize nema
    Pršeš: Posao čeka, vize nema Foto: Avaz

U “BH Pošti”, kako su nam rekli, znaju za problem i pokušavaju ga riješiti.

Najbrži način

- Problem je nastao nakon što je “Adria Airways” obustavio prijevoz na relaciji Ljubljana - Sarajevo, te je došlo do problema organiziranja prijevoza za primaoce u BiH. Mi smo zvanično obavještavali poštanskog operatera u Sloveniji o problemu. Nadamo se da će sve uskoro biti riješeno izborom najbržeg načina prijevoza za pošiljke za primaoce u BiH – navode iz “BH Pošte”.

Potvrđeno da ’problem postoji’

Bh. građani u proteklih su desetak dana, kako nam je rekao Pršeš, uputili  brojne pozive Ambasadi Slovenije u BiH, ali i na druge adrese.

Umjesto odgovora, za sada su dobili potvrdu da „problem postoji“ i da se rješava.

No, vizama se za sada gubi svaki trag.

Komentari

NA VRH