SAOPĆENJA

SDA se ponovo obrušila na Vladu KS: Prave grubu političku kontrolu nad radom policije

Od najveće je važnosti da se proces urušavanja sigurnosti zaustavi i da se vrati primat struci u odnosu na politiku u MUP KS, kažu iz SDA

SDA: Nova kritika prema Vladi KS. Avaz

Avaz.ba

6.11.2019

- Negativne ocjene visokog predstavnika Valentina Incka o izmjenama policijskog zakonodavstva potpuno su utemeljene, te potvrđuju kritike koje su na račun Fortine vlade po tom pitanju iznijete tokom rasprave o tim zakonima - navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora Kluba SDA.

Aktuelna Fortina Vlada KS izvršila je izmjene zakona, kojima je nametnuta gruba politička kontrola nad radom policije, a sve je urađeno po nalogu predsjedavajućeg SKS Elmedina Konakovića, koji ima za cilj da drži policijske strukture u šaci da bi prikrio svoje nezakonite radnje.

Navedeno uplitanje politike u rad policije, i isključenje struke, već je rezultiralo ozbiljno narušenom sigurnosnom situacijom u KS, koja je kulminirala ubistvima i nizom akata najtežeg nasilja.

Ukoliko se nastavi ovakva sigurnosna politika u KS, stanje će postati sve teže, a građani i policijske snage će se suočavati sa sve većim prijetnjama od kriminalaca, koje ohrabruje sigurnosna ignorancija Forte i njegovih ministara.

Od najveće je važnosti da se proces urušavanja sigurnosti zaustavi i da se vrati primat struci u odnosu na politiku u MUP KS - ističe se u saopćenju SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.