UOČI SASTANKA

Čekamo vlast kao ozeb'o sunce: Sve oči uprte u sutrašnji susret Čovića i Izetbegovića

Treći partner SNSD, koji, kao i dvojac SDA i HDZ BiH, ima svoje uvjete, sutra neće ka jugu

Piše: S. Mujić - I. Kriještorac

6.11.2019

Godinu je Parlament BiH u blokadi. Konkretnije, od konstituiranja do danas najviši zakonodavni organ države – ne radi. Sporadičnih pokušaja deblokade je bilo, ali svi su propali. Sve oči su uprte u sutrašnji sastanak SDA i HDZ-a BiH, najavljen u Mostaru. Delegacije dvije stranke predvodit će lideri Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

- Mislim da je konačno vrijeme da se SDA i HDZ BiH ozbiljno dogovore o pitanjima koja su kamen spoticanja prvenstveno u Federaciji, a, naravno, i na državnom nivou. Mislim da je ovdje veliki problem što se pitanje političkih razgovora i dogovora izvuklo iz parlamenata, kako Federacije tako i BiH, i što je težište problema, ali i odgovornosti palo na predsjednike stranaka HDZ-a BiH i SDA, mislim da je to pogrešan pristup, ali se nadam da će oni pronaći rješenje kojim ćemo deblokirati rad institucija BiH - rekao je za "Avaz" Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Treći partner SNSD, koji, kao i dvojac SDA i HDZ BiH, ima svoje uvjete, sutra neće ka jugu. Dok iz Federacije smatraju da je težište nekorektno palo na pleća Izetbegovića i Čovića, političari iz RS očekuju da SDA omekša stavove.

- Ako je SDA spremna da poštuje sporazum, bilo bi izuzetno značajno da sva tri predsjednika političkih partija sjednu i dogovore konačno da Predsjedništvo BiH predloži predsjedavajućeg, da paralelno s tim se konstituiraju sve komisije i Predstavničkog i Doma naroda, kao i prijedlozi za delegacije i da stvorimo ambijent u kojem će u punom kapacitetu funkcionirati i zakonodavna i izvršna vlast u BiH - kazao je Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Zajednički je to interes i građana i političara, ističe Prodanović, dodavši kako građani nisu birali svoje predstavnike da čekaju, nego da rade. No, za rad je potreban kompromis - kojeg nema. 

- Smatram da kompromisno rješenje koje bi bilo da svi ne dobiju sve, ali da niko ne izgubi toliko da ne bude u ovoj priči, bilo bi prihvatljivo za sve političke partije u BiH, ali i izabrane zvaničnike da počnemo raditi svoj posao. Mislim da se stvara atmosfera koja BiH dodatno vuče natrag i negativna priča i o evropskoj perspektivi i o reformskim procesima koji su u interesu svih jer svakog dana u ovoj zemlji sve je manje ljudi - istakao je Prodanović. 

Poruka opozicije je jasna - odgovornost je na onima koji imaju ambiciju da formiraju vlast na nivou BiH.

- Jedan proces je formiranje izvršne vlasti, a s druge strane je konstituiranje zakonodavne, odnosno Parlamenta. Mi na to stalno ukazujemo i govorimo da treba završiti proces konstituiranja Parlamenta, a ne da on bude talac ovih nadmudrivanja oko formiranja Vijeća ministara. Mislim da je, uostalom, Parlament i „stariji“ i ne treba da ima na neki način ovakvu jednu ulogu preko kojeg se vrši pritisak za formiranje Vijeća ministara BiH - rekao je Mirko Šarović, zastupnik SDS-a u Predstavničkom domu. 

Dok blokada traje, na čekanju su i brojne reforme.

- Ja se iskreno nadam da će naći određena rješenja i da ćemo se pomaknuti s ove mrtve tačke, odnosno da će doći do formiranja Vijeća ministara, pa onda Vlade FBiH i da će BiH krenuti sa svim reformama koje su potrebne, da ćemo krenuti u NATO i da ćemo raditi na boljoj budućnosti - kazala je za "Avaz" Edita Đapo, zastupnica SBB-a u Parlamentu BiH.

A na čekanju je i više desetina projekata vrijednih više od dvije milijarde maraka. Za to vrijeme država je na privremenom finansiranju, ali funkcionira. Ipak, za nešto bolje potrebno je više – dobre volje!




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.