SARAJEVO

Škrijelj: Odluka o obustavi nastave je nezakonita, jer je potpisana od neovlaštene osobe

Piše: D. Bašić / Avaz. ba

6.11.2019

Sa današnje konferencije za novinare - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

S obzirom na to da se već nekoliko dana ne izvodi nastava za studente medicine, stomatologije i zdravstvenih studija na Kliničkom centru u Sarajevu kao posljedica sukoba i neriješenih pitanja Rektorata Univerziteta u Sarajevu i rukovodstva KCUS-a, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je danas održao konferenciju za novinare nakon sjednice Senata kako bi kazao više o ovom problemu.

- Nakon današnje sjednice Senat je donio određene zakone. Na ovoj 19. vanrednoj sjednici doneseni su zaključci gdje se, između ostalog, smatra da je svaka obustava nastave nezakonita i neustavna jer je protivno zakonu o radu i Ustavu BiH. Krši pravo na rad i studenata na obrazovanje. Potom ova odluka na obustavu nastave je nezakonita, jer je potpisana od neovlaštene osobe. Svi zaključci će se odmah proslijediti Skupštini - istakao je Škrijelj.

Rektor je ovom prilikom prozvao i ministricu obrazovanja Kantona Sarajevo Zinetu Bogunić, kazavši da je tražila odgovor na pitanje šta je poduzeto kada se radi o ovom problemu.

- Dobio sam upit ministrice obrazovanja, koja se javno stavila na stranu Medicinskog fakulteta i tražila odgovor šta smo poduzeli. Ovaj univerzitet je ozbiljna institucija na kojoj ona, nažalost, nikada nije radila i ne zna kako funkcionira. Ali prebacivanje svoje odgovornosti na rektora je krajnje neodgovorno. S mnogo manje penzije se vratila na mnogo veću plaću - kazao je Škrijelj.

Odluku za prekid nastave donijelo je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta, gdje većinu čine zaposlenici KCUS-a.

Nakon sjednice Senata dekanesa Semra Čavaljuga se obratila medijima kazavši da je sve rekla na današnjoj konferenciji i da nakon sjednice nema šta dodati te otišla s konferencije.

Škrijelj pojašnjava da je još na prošloj sjednici donesen zaključak da se prestane s obustavom nastave jer, kako kaže, na ovim fakultetima studenti plaćaju najveće školarine, a neko je sebi dao pravo da obustavi nastavu.

- Na sjednici Senata sada je Čavaljuga, kao predstavnica, kazala da će zaključke prenijeti Vijeću te obećala sazvati sjednicu i vjerujem da će doći do raspleta. Još se ne zna kada će studenti krenuti na nastavu, ali kao rektor sam poduzeo sve što mi nalažu zakon i Statut. Pozivam studente da se hladne glave uključe u rješavanje ovog problema. Prema mojim procjenama, oko 2.000 studenata je uskraćeno za nastavu -  kazao je Škrijelj.

Podsjećamo da sukob tinja odranije zbog neslaganja rektora Rifata Škrijelja da se za dekanesu Medicine imenuje Semra Čavaljuga, ali i zbog izmjena Zakona o visokom obrazovanju.

Rifat Škrijelj je kazao da je podnio prijavu za neka djela za koja smatra da treba, te da je sve što je dostavio tužilaštvu dostavio i ministrici obrazovanja. Kako kaže, ne može reći da nije bila upućena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.