SARAJEVO

Švedska princeza posjetila Begovu džamiju, Katedralu, Staru pravoslavnu crkvu i Muzej Jevreja

Boravi sa suprugom Danijelom u službenoj posjeti Sarajevu i Bosni i Hercegovini

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

6.11.2019

Šetnja Sarajevom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, sa suprugom Majdom, poželio je danas dobrodošlicu u Gradsku vijećnicu prestolonasljednici Kraljevine Švedske, princezi Viktoriji (Victoria) i njenom suprugu, princu Danijelu (Daniel), koji ovih dana, zajedno sa zamjenicom premijera vlade i ministricom za okoliš i klimu Izabel Lovin (Isabell), borave u službenoj posjeti Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Prvi čovjek bh. prijestonice je prinčevski par ukratko upoznao s historijom i značajem ovog simbola grada Sarajeva, koji je nakon skoro dvije decenije obnove ponovo zasjao u svom autentičnom raskošnom izdanju.

Skaka je istaknuo da jedna od najreprezentativnijih građevina i turističkih atrakcija grada Sarajeva predstavlja simbol duhovnosti i dokaz višestoljetnog susreta različitih kultura i tradicija na ovim prostorima.

Zahvalivši na srdačnom prijemu, princeza Viktorija se upisala u knjigu utisaka.

Po završetku posjete Vijećnici visoki gosti iz Švedske su, u pratnji gradonačelnika i njegove supruge, prošetali starim dijelom grada, pozdravljajući se s građanima, koji su im izrazili srdačnu dobrodošlicu. Posjetili su i radnju majstora Kalajdžisalihovića, koji je princezi Viktoriji poklonio papuče. Gosti nisu mogli odbiti ljubazni poziv da u obližnjem ugostiteljskom objektu popiju tradicionalnu bosansku kafu i sok.

Prinčevski par se nakratko zaustavio na mjestu, kao primjeru slikovitog spoja kultura Istoka i Zapada, te šetnju našim glavnim gradom završio obišavši Staru pravoslavnu crkvu, Begovu džamiju, sinagogu i Katedralu, kao i Muzej Jevreja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.