KONJIC

Švedska princeza Viktorija posjetila firmu „Zanat“ i Muzej drvorezbarstva

Švedska princeza Viktorija u Muzeju drvorezbarstva. Avaz

Piše: S. Dž. / Avaz.ba

6.11.2019

Prestolonasljednica Kraljevine Švedske, princeza Viktorija (Victoria) i njen suprug Danijel (Daniel) su danas u sklopu službene posjete BiH obišli i Konjic. Oni su posjetili firmu “Zanat“, koja se bavi izradom modernog namještaja uz korištenje ručno rezbarenih motiva.

Dobrodošlicu prinčevskom paru je poželio suvlasnik firme „Zanat“ Orhan Nikšić, koji ih je upoznao sa stogodišnjom tradicijom drvorezbarstva u Konjicu, pokazavši im i njihov Muzej drvorezbarstva, koji je otvoren u junu ove godine. Gosti su imali priliku da na licu mjesta pogledaju i rad vještih majstora koji korištenjem tradicionalnih tehnika rezbarenja izrađuju moderne komade namještaja.

Inače, firma „Zanat“ je u početku svoga rada 2014. godine aplicirala na program „Challenge“ vlade Švedske za grant sredstva za proširenje proizvodnje koja su uspjeli dobiti u iznosu od 20.000 eura, što je u tom trenutku bila velika prekretnica za njihovo uspješno poslovanje.

Također, uspjeli su uspostaviti i saradnju s najpoznatijim švedskim dizajnerima te je i to jedan od razloga zbog čega se prinčevski par odlučio za posjetu firmi „Zanat“ u Konjicu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.