BIHAĆ Ne zna se je li neko ukopan u dva kabura

Turbe u gradskoj jezgri godinama enigma za historičare

Prethodilo mu staro drveno turbe koje je sagradio Mehmed-paša Biščević nakon što je njegova majka vidjela svjetlost na tom mjestu

S. Tulić

Dupanović u turbetu: Nema historijskih izvora

Foto: Avaz


Bihaćko turbe u staroj gradskoj jezgri, u blizini Kapetanove kule i zvonika u Drugom svjetskom ratu porušene Crkve sv. Antuna, godinama je enigma za posjetioce, ali i historičare i građane. Sagradile su ga 1890. godine austrougarske vlasti, a prethodilo mu je staro drveno turbe koje je na mjestu nekadašnje Crkve svetog Antuna sagradio Mehmed-paša Biščević.

Dva vojnika

Kako pojašnjava predsjednik Udruženja historičara Unsko-sanskog kantona Dino Dupanović, zbog odsustva historijskih izvora nije moguće sa sigurnošću potvrditi čija je to zadužbina, kada je sagrađena i u čiju čast.

- To zemljište je u suštini smatrano crkvenim. Na osnovu izvora u Arhivu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, drveno turbe sagradio je Mehmed-paša Biščević, gospodar svebihaćke krajine, koji je poticao  iz ugledne porodice. U dokumentima Rijaseta navodi se da je u neposrednoj blizini kule imao zemlju i kuću - kaže Dupanović.

  • Kameno turbe nalazi se pored zvonika Crkve sv. Antuna

    Kameno turbe nalazi se pored zvonika Crkve sv. Antuna

    Foto: Avaz


Biščević je turbe sagradio nakon priče koju mu je prenijela majka. Ona je s prozora porodične kuće vidjela nur (svjetlost), nakon čega je njen sin naredio da se na tom mjestu podigne turbe.

- Tumačenje je išlo u pravcu da se svjetlost pojavila u čast dvojice vojnika koji su poginuli pri odbrani grada. Ova opcija najvjerovatnije je objašnjenje.  Nedugo nakon ulaska u Bihać, austrougarske vlasti srušile su drveno i sagradile novo turbe od kamena bihacita. U turbetu su dva drvena kabura, sarkofaga s nišanima na kojima su turbani. Nema nikakvog zapisa, ali ni bilo kakvog  validnog historijskog izvora koji bi potvrdio da je u njima neko ukopan – pojašnjava Dupanović.

Turbe je sazidano  kamenom bihacitom karakterističnim za područje Bihaćke krajine.  Oktogonalnog je  izgleda, ima sedam prozora i vrata širine 2,6 metara. Ima brojne ukrase.

Ispunili obećanje

Crkvena uprava tražila je da se drveno turbe izmjesti, čemu je i udovoljeno. Na njegovom mjestu sagrađena je crkva, gdje je nekad i bila.

- Nova vlast obećala je da će se novo turbe sagraditi odmah u neposrednoj blizini, a obećanje je i ispunila. Tako su zadovoljene sve vjerske skupine i nije bilo konfrontacija – pojašnjava Dupanović.

NA VRH

Podijeli članak na