SAOPĆENJE

Dodik podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi BiH

Dodik: Traži da Ustavni sud BiH provede postupak ocjene ustavnosti. Avaz

Avaz.ba

7.11.2019

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

saopćenju iz Dodikovog kabineta navodi se da se razlog za upućivanje ovog zahtjeva nalazi u činjenici da navedeni Zakon nije u skladu s članom 1. stav 6. Ustava BiH u kojem se kaže da "o simbolima BiH odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo". 

U saopćenju se pojašnjava da se "u zahtjevu, koji je danas podnio srpski član Predsjedništva, navodi se da je Parlamentarna skupština BiH 2004. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, ali da on nije potvrđen od Predsjedništva BiH iz čega proizlazi da nije u skladu s Ustavom BiH, odnosno da prilikom njegovog donošenja nije ispoštovana Ustavom propisana procedura iz citiranog člana jedan stav šest Ustava BiH. 

- Imajući u vidu navedeno, sve mijenjane i dopunjavane odredbe Zakona iz 2004. godine nisu u skladu sa Ustavom BiH zato što tekst usvojen od Parlamentarne skupštine BiH nije na snazi jer nije potvrđen od Predsjedništva BiH. Slijedom navedenog, tražim da Ustavni sud BiH provede postupak ocjene ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH (''Službeni glasnik BiH'' broj 23/04), koji nije usvojen u skladu sa članom 1.6. Ustava BiH, što dalje podrazumijeva da izmjene Zakona iz 2004. godine nisu usvojene - navodi se u Dodikovom zahtjevu.

Odredbe koje se nalaze u, kako Dodik tvrdi, neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH odnose se na određivanje lokacija na kojima se ističe zastava BiH, kao i na novčane kazne zbog njenog neisticanja, dodaje se u saopćenju. 

Dodik je predložio Ustavnom sudu BiH da shodno Ustavu i pravilima Ustavnog suda BiH donese odluku prema kojoj navedeni Zakon nije u saglasnosti s članom 1. stav 6. Ustava BiH, zbog čega se isti ukida i njegove ukinute odredbe prestaju da važe, te da se naloži Parlamentarnoj skupštini BiH da narednog dana od dana objavljivanja odluke pokrene proceduru kojom će Zakon uskladiti s Ustavom BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.