MOSTAR

Čović: Mnoge teme koje nas opterećuju stavit ćemo na sto i pokušati naći rješenja, sljedeći sastanak u Sarajevu

Imali smo krajnje otvorene i prijateljske razgovore, rekao Čović

Sa današnjeg sastanka. Avaz

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

7.11.2019

Imali smo krajnje otvorene i prijateljske razgovore. Govorili smo o saradnji dvije stranke da bismo relaksirali odnose i ambijent kada je u pitanju odnos dva naroda u BiH, ali i dvije političke opcije, kazao je to predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon današnjeg sastanka s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.  

- Što prije trebamo uspostaviti vlast na nivou BiH i mislim da ćemo iduće sedmice razgovarati u Sarajevu. Mnoge teme koje nas opterećuju stavit ćemo na sto i pokušati naći rješenja. Razgovarat ćemo da svi naši predstavnici u izvršnoj vlasti rješavaju probleme kako bi se ekonomsko stanje u zemlji stabiliziralo - kazao je Čović. 

Kazao je da uspostava vlasti na nivou države daje šansu BiH u vrijeme predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom, negdje u petom mjesecu.

- Tada će ponovo na dnevnom redu biti kandidatski status Sjeverne Makedonije i Albanije i da BiH bude u tom paketu, jer jedina prepreka da budemo tu je uspostava vlasti i definiranje planova koji su ispred nas - kazao je Čović.

On je dodao da su delegacije HDZ-a i SDA razgovarale o Izbornom zakonu i iznijele svoje stavove, a i bit će organizirani i sastanci ekspertnih timova obje stranke o Izbornom zakonu.

- Iznijeli smo sve šta je problematično. Obavezali smo se da imamo dinamiku razgovora i da stvaramo ambijent koji nudi pomirenje. Sve je to u funkciji da BiH profunkcionira na svom evropskom putu, ali i unutrašnjoj stabilnosti - kazao je Čović. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.