GRAĐANI OGORČENI

Memić za „Avaz“: Neki pametnjakovići neće da se žene, nego hoće potpomognutu ženidbu

Na društvenim mrežama pojavili se šokantni detalji javne rasprave u Hrasnici o biomedicinski potpomognutoj oplodnji

Memić: Budala živi gdje mora, a pametan gdje mu je dobro. Arhiv

Piše: F. K. / Avaz.ba

7.11.2019

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavili šokantni detalji javne rasprave u Hrasnici, tokom koje je načelnik Ilidže imao „njemu svojstven šou“, „Avaz“ je kontaktirao Senaida Memića. 

Naime, kako je navedeno na jednoj Facebook grupi, jedan od građana Hrasnice na skupu je „iznio svoje nezadovoljstvo time što je budžetom za 2020. godinu predviđeno samo 30.000 KM za medicinski potpomognutu oplodnju, a za kvaziboračka udruženja 600.000 KM“.

Na njegovu primjedbu reagirao je, kako navode, Memić opaskom: „Šta će ti doktor, k'o da ne znaš kako se djeca prave?“ Građanin je potom navodno rekao da zna kako se djeca prave i da ima već dvoje djece, ali da želi i treće dijete s "novom suprugom, međutim, imaju problem“. Na to mu je Memić sugerirao da zamijeni suprugu.

- Javite se našoj pres-službi, dobit ćete sve što treba. A, što se tiče potpomognute oplodnje, mi to podržavamo, odvojili smo pare, a što neki pametnjakovići neće da se žene, nego hoće potpomognutu ženidbu, to je njihov problem. Nek' se uče malo biologiji - kazao nam je Memić.

Na pitanje je li zaista sugerirao građaninu da mijenja suprugu, Memić je kazao:

- To je njihov problem, demokratija je, mogu raditi šta hoće. Ako mu ne valja, nek' mijenja. Budala živi gdje mora, a pametan čovjek gdje mu je dobro. Šta mene briga ko će s kim živjeti, nek' se žene i udaju, nek' rađaju djecu!

Nakon što je dao izjavu „Avazu“ povodom detalja s javne rasprave, iz pres-službe Općine Ilidža uputili su saopćenje za javnost, kao što nam je to načelnik Senaid Memić i najavio. Kako su naveli, povodom širenja neistinitih vijesti po društvenim mrežama da je načelnik općine Ilidža, prof. dr. Senaid Memić na održanoj javnoj raspravi u Hrasnici 6. novembra podrugljivo govorio o medicinski potpomognutoj oplodnji, oglasio se i načelnik i izjavio sljedeće:

- Osjećam potrebu da prije svega kao čovjek, suprug, otac, djed, pa općinski načelnik, profesor doktor, reagiram na gnusne i zlonamjerne vijesti, a koje kažu da sam na održanoj javnoj raspravi o nacrtu budžeta u Hrasnici podrugljivo govorio o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Naime, kad se na takvom javnom skupu javi čovjek, koji je određena politička opcija i koji apsolutno nema nikakvog dodira s aktuelnom temom, medicinski potpomognutoj oplodnji, o kojoj ja kao načelnik i Vijeće imamo vrlo jasan i poznat stav, a to je podržavanje svih načina i programa koji se tiču podizanja nataliteta kao gorućeg problema našeg društva, samo je odgovor na provokaciju, a nije nikako moj stav.

Svakako da odgovor na provokaciju ljudi koje poznajem lično mora bit adekvatan takvoj provokaciji, koja je upućena prema meni, a što nije mišljenje, ni konstruktivan prijedlog kojim bi se pomoglo da naša lokalna zajednica adekvatno prilagodi budžet građanima za 2020. godinu.

Podvlačim moj odgovor na takvu drsku, unaprijed ciljanu provokaciju usmjerenu da diskreditira mene kao čovjeka od te političke opcije na javnoj raspravi je samo odgovor na provokaciju.

Općina Ilidža već godinama potpomaže svaki vid medicinske potrebe naših građana, od medicinske potpomognute oplodnje, teških bolesti, ali i pomoći za socijalno ugrožene stanovnike.

Samo u 2019. godini planirano je i realizirano za te namjene više od 670.000 KM. Također, Općina Ilidža stimulira natalitet i putem jednokratnih novčanih pomoći za svako novorođeno dijete i za te namjene je osigurao 100.000 KM. Te brojke u odnosu na ostatak budžeta nisu zanemarive i to govori o mom stavu i mišljenju o navedenoj temi.

Svjestan sam da se radi o vijestima koje se prenose paušalno i u potpunosti oslikavaju samo onaj kontekst koji odgovara određenoj političkoj opciji, ali osjećao sam potrebu da se očitujem. Ja ću bez obzira na sve, kao i do sada, nastaviti da pomažem da svako osjeti čar roditeljstva, a na ovakve provokacije odgovarat ću na najbolji način koji znam, a to je da ću svoj posao nastaviti obavljati časno, odgovorno i pošteno – navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.