ZAVRŠEN SASTANAK

Izetbegović: U nekim općinama HDZ i SDA idu zajedno na lokalnim izborima

Sa današnje konferencije za novinare. Avaz

M. Sm. / Avaz.ba

7.11.2019

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao danas nakon sastanka s delegacijom HDZ-a u Mostaru da, uprkos krizi koja traje već godinu, dosadašnji rezultati rada Vlade nisu loši.

- U BiH sve napreduje za tri do pet posto. Postepeno pretvaramo Federaciju BiH u gradilište, ali, ako ne bude novih kredita, odnosno ako ne napravimo novu strukturu vlasti, tu će doći do usporavanja - kazao je Izetbegović.

Napomenuo je da SDA insistira na tome da se ne veže formiranje zakonodavnog tijela komisija unutar PSBiH za imenovanje novog Vijeća ministara.

- HDZ smatra da to nije moguće uraditi, s obzirom na sadašnju strukturu i odnose, bez obzira na eventualnu dobru volju ovih stranaka. Nastavit ćemo o tome razgovarati na zajedničkom kolegiju koji će se održati 14. novembra u Sarajevu.

Kada su u pitanju formiranje Vijeća ministara i kontroverze u vezi sa slanjem ANP-a, HDZ ima stav da to nismo trebali vezati nikako za imenovanje novog mandatara.

- Tu se ne slažemo. SDA smatra da se radi o principima, zaštiti ustavno-pravnog konstrukta države, zaštiti vladavine zakona. Ne može entitet narediti nadređenom nivou, odnosno državi, hoće li biti vojne neutralnosti. Mislim da je izlaz u postizanju kompromisa i da tu svi moraju neki korak napraviti - kazao je Izetbegović.

Napomenuo je da nije optimista kada su u pitanju izmjene izbornog zakona.

- Nisam optimista da možemo napraviti izmjene izbornog zakona, to nismo uspjeli već godinama, i ne mislim da to možemo uraditi u narednim danima - podsjeća izetbegović.

Također se dotakao i formiranja vlasti na nivou FBiH.

- Kompromis oko Izbornog zakona postoji i spremnost je tu. Valja implementirati presude Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Uskoro ćemo početi definirati program novog saziva Vlade FBiH i krenut ćemo u razgovore o pozicijama. SDA je tu zainteresirana za spajanje određenih ministarstava, za rotiranje nekih ministarstava, ali o tome ćemo paralelno nastaviti raditi. Ohrabrit ćemo HDZ i SDA u HNK da formiraju novi saziv vlasti i dogovorili smo se da na lokalnim izborima gdje Hrvati i Bošnjaci čine manjinu, koordiniramo aktivnosti, odnosno da zajednički nastupimo na lokalnim izborima - kazao je Izetbegović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.