AKTUELNO

Aleksandar Vujadinović: Zašto sam napustio SDP i prešao u Socijaldemokrate BiH

Bijedić i Vujadinović. Avaz

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

7.11.2019

Posljednjih dana, tačnije otkako je objavljena vijest da je Aleksandar Vujadinović napustio Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP BiH) i prešao u Socijaldemokrate BiH, oglašavali su se saopćenjima iz GO SDP-a Tuzla i Kluba vijećnika SDP-a Tuzla. Vujadinović, koji je uposlenik Klinike za ortopediju UKC-a Tuzla, sve do danas nije reagirao na saopćenja u kojim je bilo niz ozbiljnih optužbi. O svojim razlozima zašto je napustio SDP i pristupio SD BiH, Vujadinović navodi:  

- Prije desetak dana razgovarao sam s predstavnicima novoformirane političke stranke Socijaldemokrati Bosne i Hercegovine (SDBiH) tokom kojeg smo razmijenili vizije funkcioniranja Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a time i Klinike za ortopediju i traumatologiju, u kojoj sam zaposlen. Vrijeme prolazi, medicinsko osoblje odlazi, oprema je sve starija, konstantno nedostaje sredstava, ali i vizije kako poboljšati postojeće stanje i nivo zdravstvene usluge za naše građane, i ja jednostavno više ne želim samo da sliježem ramenima, već želim da nešto pokušam i promijeniti. To je i bio razlog mog prelaska u novu socijaldemokratsku stranku koja je uzela učešće u vlasti – obrazlaže svoju odluku Vujadinović.

U donošenju odluke o prelasku iz SDP-a BiH u SD BiH, kako ističe on, prevagnula je neupitna činjenica da je na posljednjim lokalnim izborima dobio 5.377 glasova.

- Oprostite, možda nisam neki političar, ali sam tih 5.377 glasova na izborima 2016. shvatio kao 5.377 rukom napisanih molbi da učinim sve u svojoj moći da našim ljudima unaprijedim život, a prije svega zdravstvenu uslugu tamo gdje to svojim radom najbolje mogu, dakle na UKC-u Tuzla. Predstavnici SD-a BiH su mi predložili da se aktivno uključim u kreiranje zdravstvene politike UKC-a Tuzla i poboljšanje medicinske usluge za sve naše građane. Ukoliko mi se ukaže prilika da postanem jedan od rukovodilaca u UKC-u Tuzla, iskreno mislim da mogu građanima Tuzle, Tuzlanskog kantona i cijele Bosne i Hercegovine doprinijeti mnogo više s pozicije moje osnovne profesije ortopeda nego s pozicije predsjedavajućeg u Gradskom vijeću Grada Tuzle – ističe on.

Na kraju je prokomentirao i saopćenja koja su upućena medijima, a koja sadrže diskreditacijske kvalifikacije o njegovoj ličnosti i djelu.

- Moja iskrena nastojanja da politički rastanak provedem korektno uz maksimalno uvažavanje interesa SDP-a BiH rezultirala su nakaradnim saopćenjem GO SDP-a Tuzla. Ovakvo saopćenje od zvaničnika SDP-a Tuzla je, po mom mišljenju, ispod svakog minimuma korektnosti. Ta laž i politička bljuvotina napisana da me diskreditira kao čovjeka na trenutak me baš pogodila i opteretila: “Vujadinović nije imao obraza sagovornicima gledati u oči, govorio da mu je teško, da ne može zaspati…”... Na kraju šta da kažem više, ostavku na mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzle podnosim evo sad i ovdje, javno, a pismeno, po proceduri, prvi sljedeći dan kad ne budem imao zakazane operacije, te molim da mi se pripremi sva potrebna dokumentacija – zaključio je Vujadinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.