PROJEKTI Nastavak podrške procesu pronalaženja i identifikacije nestalih

ICMP donirao Medicinskom fakultetu laboratorijsku opremu za testiranje DNK

Oprema donirana danas je od velikog značaja te će biti korištena u nastavnom procesu za usvajanje novih savremenih znanja i širenje perspektiva, rekla Čavaljuga

Fena
07.11.2019 19:32

Uspješna saradnja

Foto: Avaz

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) donirala je Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu širok raspon laboratorijske opreme koja će unaprijediti kapacitete Zavoda za sudsku medicinu Univerziteta, saopćio je ICPM.

Šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan Metju Holidej (Matthew Holliday) je dekanesi Medicinskog fakulteta Semri Čavaljugi uručio prateću dokumentaciju za opremu koja uključuje DNK sekvencer, kompjuter za sekvenciranje, mini centrifugu i softver neophodan za pokretanje opreme.

- Za Medicinski fakultet je jedna od najvažnijih zadaća unapređenje svih kapaciteta. Oprema donirana danas je od velikog značaja te će biti korištena u nastavnom procesu za usvajanje novih savremenih znanja i širenje perspektiva, a studenti će se na ovaj način upoznati s najnovijim tehnologijama u genetici - rekla je dekanesa Čavaljuga.

Holidej je kazao da ICMP, u skladu sa svojim globalnim mandatom, sarađuje s vladama na razvijanju institucionalnih kapaciteta za učinkovito i nepristrano rješavanje pitanja nestalih osoba. Ova donacija slična je donaciji uručenoj Upravi federalne policije u avgustu ove godine, Institutu za sudsku medicinu RS 2017. i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2018. godine.

- Jedan od ICMP-ovih ciljeva je osnažiti tehničke forenzičke kapacitete u Bosni i Hercegovini, a donirana oprema će u tome pomoći - rekao je Holidej.

Istakao je da ICMP, uz podršku svojih donatora - EU, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva i USAID-a, nastavlja podršku procesu pronalaženja i identifikacije osoba nestalih usljed sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

- Ovakav pristup, utemeljen na zakonu i bez diskriminacije, već je donio izvanredne rezultate - rekao je Holidej.

Od 31.000 osoba registriranih kao nestale 1995. godine u Bosni i Hercegovini više od 23.000 su pronađene uz ICMP-ovu podršku. Također je istakao da će ICMP nastaviti pomagati vlastima Bosne i Hercegovine da pronađu preostalih 8.000 osoba za kojima se još traga.

Komentari

NA VRH