PORUKE

Čavka: Dijalog između Bošnjaka i Srba je neminovnost

Pronaći trajna rješenja i urediti odnose zbog boljeg života i sigurnosti

Admir Čavka. Avaz

Avaz.ba

8.11.2019

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka ističe da je Bosna i Hercegovina već godinama u ozbiljnoj krizi kojoj se ne vidi kraj. Čavka podsjeća da vlast u BiH nije formirana ni nakon više od godinu od općih izbora.

- U međuvremenu mladi, ali i kompletne porodice napuštaju BiH. Zvanični podaci govore da je više od 130.000 građana napustilo BiH.  Ako se ovaj trend nastavi, a svi pokazatelji govore da hoće, postat ćemo zemlja staraca bez ikakve budućnosti - istakao je Čavka. 

Zbog toga je, smatra on, potrebno otvoriti nacionalni dijalog između Bošnjaka i Srba koji će dovesti do relaksacije odnosa. Tek nakon takvog razgovora Bosna i Hercegovina može krenuti putem evropskih integracija, odnosno ka svjetlijoj budućnosti.

- Bošnjačko-srpski dijalog je neminovnost, ali je i stvarna potreba. Bošnjaci i Srbi su u BiH stoljećima živjeli zajedno, žive i sad, a nesumnjivo je da će živjeti i u budućnosti, naravno, skupa s drugim narodima. Dijalog Bošnjaka i Srba neminovnost je i potreba i u širem kontekstu, naročito u smislu relacija Bosne i Hercegovine i Srbije - rekao je Čavka.

U prilog tome, dodaje on, govori i činjenica da Turska i Srbija, odnosno Vučić i Erdoan, aktivno rade na uspostavljenju dijaloga koji se, između ostalog, odnosi i na gradnju autoputa Beograd - Sarajevo, koji jasno simbolizira put kojim moramo da idemo.

- Neka naše razlike budu ono što donosimo kao vrijednost u međuetničkom dijalogu, a naše sličnosti prilike za vraćanje povjerenja u izgradnju dobrih komšijskih odnosa na Balkanu. Nužno je da u ovom dijalogu učestvuju i neke institucije, prvenstveno Islamska zajednica i Srpska pravoslavna crkva, kao autoriteti oba naroda - kazao je Čavka.

Dijalog između Bošnjaka i Srba, podvukao je Čavka, treba biti ozbiljan proces u kojem obje strane trebaju pronaći trajna rješenja i urediti odnose zbog boljeg života i sigurnosti Bošnjaka i Srba, ali i ostalih naroda koji žive u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.