INTERVJU

Nermin Nikšić za "Avaz": Ima Erdoanovog utjecaja u blokadi puta BiH u NATO

Jasne poruke predsjednika SDA da je spreman blokirati put BiH u NATO te ga potpuno uvezati sa srbijanskom, odnosno proruskom politikom prema NATO-u

Nikšić: Ne postoji mogućnost da SDP uđe u priču o formiranju vlasti sa SDA. Arhiv

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

8.11.2019

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić ističe na početku intervjua za „Dnevni avaz“ da je visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) potpuno u pravu kada je u UN-u kazao da su SNSD, HDZ i SDA korijen problema u BiH.

Dublja neizvjesnost

Smatrate li da se HDZ, SNSD i SDA mogu dogovoriti o ANP-u i Izbornom zakonu? 

- Trenutno HDZ i SNSD imaju zahtjeve vezane uz ANP i Izborni zakon koji se kose s Ustavom, zakonima ove države, presudama međunarodnih sudova, ali i sa zdravim razumom. Čini se da se njihova strategija bazira na iskustvu da, ako dovoljno dugo ustraju, mogu očekivati da će SDA prije ili kasnije ustuknuti i prihvatiti njihove zahtjeve.

U prilog ovoj tvrdnji već imamo jasne poruke predsjednika SDA, koji je izjavio da je spreman blokirati put BiH u NATO, te ga potpuno uvezati sa srbijanskom, odnosno proruskom politikom prema NATO-u, na šta vjerovatno ima utjecaj i vazalski odnos prema Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan, op. a.), koji je sve bliže Moskvi.

Istovremeno se pojavljuju izjave drugih funkcionera SDA kako samo “legitimni” predstavnici naroda trebaju obnašati političke funkcije i kako jedan narod ne treba birati zastupnike iz reda drugog naroda.

Ove izjave u potpunosti su u skladu sa zahtjevima SNSD-a i HDZ-a te predstavljaju prihvatanje njihove politike i zahtjeva, čije ispunjenje ovu zemlju može odvesti samo u dublju neizvjesnost i još veće udaljavanje od NATO-a i EU.

Oteti od naroda

Vlasti nema ni nakon više od godinu. Kakav je Vaš stav o tome, šta može BiH u ovom tehničkom mandatu i dokle može ovako? 

- Ne bi me iznenadilo da vlast profunkcionira na način kako je to bilo i 2017. godine, kada su se SDA, SNSD i HDZ “munjevito” usaglasili da građanima povećaju namete usvajanjem povećanja akciza na gorivo. Praksa pokazuje da se vrlo brzo usaglase ako treba dodatno oteti od naroda.

Komšić je izjavio da se ne kaje što je izašao iz Bh. bloka. Kajete li se Vi zbog odlaska Komšića? Šta mislite o njegovom potezu da ide sa SDA?

- Iskreno, uvijek mi je žao kada se neko iz lijevog ili građanskog bloka odluči prikloniti SDA, HDZ-u ili SNSD-u. Bilo mi je žao i kada je to DF učinio nakon izbora 2014. godine.

Žao mi je i sada što se DF nije strpio i ostao u Bh. bloku. Mislim da bi s ukupnim zajedničkim kapacitetom sva ona pitanja koja mi smatramo prioritetnim, poput provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava i uspostave normalne građanske države, konačno mogli staviti u fokus. Mi u SDP-u smatramo da to nije moguće učiniti kao pomoćni točak SDA. U DF-u imaju drugačije viđenje i to je njihovo pravo. Ne treba zanemariti kako je DF nekako od 2014. stalno sa SDA u vlasti na nekom nivou.

Prva transverzala

Postoji li mogućnost da SDP uđe u priču o formiranju vlasti sa SDA?

- Naš je odgovor isti kao i prije izbora. I tu smo pokazali princip, održali obećanje građanima i trpimo i dan-danas napade i svojevrstan medijski reket medija SDA. Dakle, odgovor je ne, ne postoji mogućnost da SDP uđe u priču o formiranju vlasti sa SDA.

Kako komentirate rad Vlade Kantona Sarajevo? Hoće li ona opstati?

- Vlada Kantona Sarajevo najuspješnija je vlada u državi. Nemam sumnje da će opstati i da ćemo u ovom mandatu nastaviti s pozitivnim procesima, a znatan doprinos ovakvom radu sigurno daju i ministri iz SDP-a.

Građani mogu očekivati da će konačno dobiti Prvu transverzalu, nove tramvaje i trolejbuse, što je naš ministar Adnan Šteta pokrenuo, kao i niz drugih vidnih poboljšanja života u Kantonu. Godina dana, posebno kad se tek preuzima vlast, nije mnogo, a već dva puta je naš ministar Garibija povećao socijalne naknade, dok je treći ministar Filipović krenuo u utopljavanje zgrada u mnogostruko većem kapacitetu nego do sada. Iznio sam tek dio pokrenutih projekata.

Odustajanje od ANP-a  ne smije biti opcija

- Ponovit ću ono što sam govorio i prije: Odustajanje od ANP-a, što se tiče nas u SDP-u, ne smije biti opcija, jer je to ravno izdaji naše domovine, naše djece i njihove mirne i sigurne budućnosti, zaštićene od tragedija koje su pogodile našu generaciju - kaže Nikšić.

U Tuzlanskom kantonu SDP će nastaviti da raste

Šta se događa u tuzlanskom SDP-u? Pojedini zastupnici napustili su SDP i prešli kod Envera Bijedića... 

- Ako mislite na Gradsko vijeće, ništa spektakularno. U SDP BiH su prešla dva gradska vijećnika iz DF-a, a iz SDP-a BiH je otišao jedan vijećnik. Slična je situacija i u Živinicama, gdje su tri vijećnika iz lokalne stranke SUND, kao i kompletno članstvo, prišli SDP-u. U Tuzlanskom kantonu će SDP nastaviti da raste, jer građani prepoznaju našu principijelnost. Mi smo svoje predizborno obećanje održali. Oni koji nisu, za svoja će djela sigurno biti kažnjeni na izborima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.