SARAJEVO Kantonalni ministri kod premijera FBiH

Šteta i Kovačević na sastanku s Novalićem: Zajedno do izgradnje brze ceste

Razgovarano je i o trasi buduće saobraćajnice, problemu eksproprijacije, izrade neophodnih planova, određivanju nosilaca aktivnosti

I. K. / Avaz.ba
08.11.2019 15:20

Detalj sa sastanka kod premijera Novalića

Foto: Vlada KS

Izgradnja gradskog autoputa, odnosno brze ceste do priključenja s Prvom transverzalom i mogućnosti optimizacije željezničke infrastrukture na području Kantona Sarajevo bili su povod današnjeg sastanka ministara finansija i saobraćaja Amela Kovačevića i Adnana Štete s premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem. 

O ovom za građane Sarajeva veoma bitnom rješenju razgovarano je transparentno, a učesnici su istakli da su svi iz svojih nadležnosti spremni učestvovati u ovom projektu. 

- Ovo možemo rješavati samo zajedničkim snagama, hrabro i odlučno, i mi smo na raspolaganju u svim oblastima gdje možemo pomoći, samo treba odrediti nosioca aktivnosti. Dajemo punu podršku i svi ovdje mislimo da treba što prije početi s realizacijom tih aktivnosti - poručio je ministar Šteta.

Ovom prilikom ministar Kovačević je potvrdio da je Kanton Sarajevo spreman za zajednički rad na projektima, konstatirajući da bi realizacija trebala biti završena uz pomoć modernih tehnologija.

Ovo je pitanje svih nas zajedno. Federacija BiH će učestvovati svojim otvorenim pristupom za dobrobit svih. Svjesni smo problema saobraćaja u Kantonu Sarajevo, neprestanih zastoja, zagađenja i povećanog broja automobila. Odavno postoje rješenja za sarajevski autoput, a sad smo tu da vidimo i zajedno razgovaramo koje je najbolje i najjeftinije rješenje da bismo došli do toga da građani za tri do četiri godine vide neke konkretne rezultate - kazao je premijer Novalić. 

Razgovarano je i o trasi buduće saobraćajnice, problemu eksproprijacije, izrade neophodnih planova, određivanju nosilaca aktivnosti... Dogovoreno je formiranje radne grupe, koja će sljedeće sedmice održati novi sastanak, u organizaciji Kantona Sarajevo. Tada bi trebalo doći do konceptualnog rješenja i planova za naredne aktivnosti. Istaknuto je da je dobra stvar što se ova saobraćajnica može graditi u nekoliko faza.

Predstavnici općina kroz čije teritorije bi trebala prolaziti planirana brza cesta su naglasili da bi određena pitanja vezana za njihovu nadležnost trebala biti što prije definirana da bi općinske vlasti pokrenule aktivnosti vezane za to.

Grad Sarajevo je, također, spreman uraditi sve iz svog domena počevši od regulacionih planova, a iz ''Željeznica FBiH'' je poručeno da se neće protiviti eventualnom suženju njihovog koridora na određenim dionicama.

Komentari

NA VRH