AKTUELNO

Poslanici Skupštine TK traže upućivanje protestne note Srbiji zbog laži o zločinu na Kapiji

Promotori, autori i recenzenti ovog sramnog djela, želimo vas podsjetiti na istinu jer ste, očito, brzo i svjesno zaboravili šta se desilo na Tuzlanskoj kapiji

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

8.11.2019

Skupština TK - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona na današnjoj hitnoj sjednici, kojoj su prisustvovali predstavnici izvršne vlasti, općine TK, nevladinih organizacija i brojni mediji, jednoglasno su osudili „sramne aktivnosti Ministarstva odbrane Republike Srbije“, pod čijim je pokroviteljstvom prije nekoliko dana održana promocija knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ autora Ilije Brankovića.

- Promotori, autori i recenzenti ovog sramnog djela, želimo vas podsjetiti na istinu jer ste, očito, brzo i svjesno zaboravili šta se desilo na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine. Presuđeni zločin protiv čovječnosti s Tuzlanske kapije je sraman i necivilizacijski čin svirepog ubistva 71 i ranjavanja 150 osoba prosječne životne dobi od 23 godine. Razni zločin protiv civilnog stanovništva s Tuzlanske kapije je sunovrat ljudskosti i civilizacijskih vrijednosti kojima ljudski rod pripada. Tuzlanska kapija je mjesto vječnog sjećanja koje ima posebno mjesto i ulogu u bosanskohercegovačkoj novijoj historiji – poručio je u ime svojih kolega predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.

Ističući da je pravomoćna presuda ratnom zločincu Novaku Đukiću, koji je zbog zločina na Tuzlanskoj kapiji osuđen na 20 godina zatvora, pravna činjenica koja potvrđuje stradanje tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine, on je pozvao Ministarstvo odbrane Republike Srbije, koje je organiziralo promociju Brankovićeve knjige, da se izvini preživjelim žrtvama i članovima porodica žrtava ubijenih na Tuzlanskoj kapiji, kao i svim građanima BiH.

- Također, pozivamo predsjednika Republike Srbije da pokrene odgovornost organizatora ovog sramnog čina i izvini se preživjelim žrtvama te da državi BiH izruči pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, koji je nakon presude našao utočište u njegovoj zemlji - poručili su poslanici Skupštine TK.

Poslanici Skupštine TK traže od nadležnih institucija BiH da upute protestnu notu Ministarstvu odbrane Republike Srbije zbog organiziranja promocije knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, u kojoj se negira zločin koji je počinjen od pripadnika VRS s Ozrena, te iznesene gnusne laži kojima se vrijeđaju žrtve, kao i članovi njihovih porodica.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.