REAKCIJE Bivši ambasador BiH u UN-u

Šaćirbegović za „Avaz“: Makronove izjave više liče na Miteranove i njegovu izdaju evropskih vrijednosti

U Sarajevu i BiH različitost se mnogo duže poštovala nego u Parizu

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

Šaćirbegović: Možda Makronu fali taj historijski osjećaj

Foto: Arhiv


Bivši ambasador BiH pri Ujedinjenim narodima (UN) i nekadašnji ministar vanjskih poslova naše zemlje Muhamed Šaćirbegović za „Avaz“ je komentirao izjave Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) o Bosni i Hercegovini. 

Kaže da ove izjave više liče na izjave bivšeg francuskog predsjednika Fransoa Miterana (François Mitterrand) i izdaju evropskih vrijednosti nego što bi se očekivalo od progresivnog francuskog lidera. 

- Ali, na kraju, Makron ne može isključiti Sarajevo od Evrope više nego Pariz. Oba grada su historijski temelj Evrope i pokazatelj budućnosti. Oba grada su se odbranila od fašizma. Oba grada su intelektualni centri. Jedino možemo kazati da se i u Sarajevu i u BiH različitost mnogo duže poštovala nego u Parizu. Možda Makronu fali taj historijski osjećaj. Kod nas su crkve, sinagoge i džamije već bile izgrađene dok su u Francuskoj još bujali ratovi između protestanata i katolika. Sada je jedan od najvećih saradnika Putina u rušenju evropskih vrijednosti Marine La Pen – kaže Šaćirbegović.

NA VRH