REAKCIJE

Radončić: Izjava odmaže, Makron treba doći da lično vidi kako radikalizam ne stanuje ovdje

Na moju inicijativu, kao tadašnjeg ministra sigurnosti, BiH je donijela izmjene Krivičnog zakona kojima se zatvorskim kaznama sankcionira učešće na stranim ratištima, kaže Radončić

Radončić: Makron treba doći u BiH. Avaz

Avaz.ba

8.11.2019

Izjava predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da je BiH "tempirana bomba" izaziva brojne reakcije.

Među prvima su reagirali iz Islamske zajednice BiH. Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, tako je podsjetio Makrona da je BiH među prvim zemljama koje su usvojile zakon kojim se sankcionira odlazak na strana ratišta i priključivanje paravojnim formacijama.

Na osnovu tog zakona već su procesuirane desetine boraca povratnika, ne samo iz Sirije već i Ukrajine.

Taj zakon donesen je na inicijativu Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti BiH. U izjavi za "Avaz" Radončić kaže da izjava Makrona odmaže našoj državi.

- Na moju inicijativu, kao tadašnjeg ministra sigurnosti, BiH je donijela izmjene Krivičnog zakona kojima se zatvorskim kaznama sankcionira učešće na stranim ratištima. To smo učinili prvi u regionu, pa i prije nekih članica EU. Povratak boraca s ratišta u Siriji i drugdje jeste sigurnosni izazov, ali naša zemlja je vrlo odgovorna članica globalne koalicije u borbi protiv terorizma i za to smo dobili puna priznanja. Potpuno sam siguran da ćemo i u budućnosti imati jednako uspjeha protiv tog planetarnog zla kao i do sada. Mislim da se radi o izjavi koja je našu zemlju targetirala na način koji nam odmaže i smatram mudrim državnički potez Željka Komšića da pozove francuskog predsjednika da posjeti našu zemlju i lično se uvjeri da naše agencije imaju snagu i znanje da se nose s ovim zlom, koje nema uporište u našem narodu - kazao je Radončić za "Avaz". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.