STATISTIKA OTKRIVA NOVE TRENDOVE Poražavajući podaci Državne agencije

Razvod je “in”, a brak sve više “out”

Broj razvoda braka povećava se u vrijeme ljetnih raspusta, kao i krajem godine, pred praznike, kad supružnici provode više vremena skupa

M. Smajkić

Poražavajući podaci iz godine u godinu

Foto: Ilustracija


Da je u Bosni i Hercegovini brak sve više “out”, a razvod “in”, pokazuju posljednji podaci Državne agencije za statistiku. Kao i u brojnim drugim sferama u BiH, i ti podaci su, nažalost, poražavajući pa nam iz godine u godinu pokazuju sve veći trend rasta broja razvoda i pad popularnosti brakova.

Tako je tokom prvih šest mjeseci u BiH sklopljen 7.551 brak, što, u odnosu na prvu polovinu prošle godine, pokazuje smanjenje za 6,52 posto. U istom periodu ove godine razvedeno je 1.140 brakova, što je povećanje od 5,36 posto u odnosu na isti period lani.

Neslaganje rezultira nasiljem u obitelji

Brojna istraživanja pokazala su da je brak sve manje interesantan mlađim generacijama s jedne strane, a razvod se, s druge, sve češće percipira kao rješenje nepodnošljivih bračnih odnosa.

Nada Dalipagić, ugledna advokatica i nekadašnja uvažena sutkinja, kaže nam kako nema nikakve dileme da je povećan broj razvoda braka. Dalipagić je s nama podijelila vrlo interesantan podatak o tome da se broj razvoda braka povećava u vrijeme ljetnih raspusta, kao i krajem godine, pred praznike.

- Ovom temom bi se svakako mogli baviti sociolozi i psiholozi, a prema mom iskustvu, to su periodi kad bračni partneri provode više vremena zajedno i kad neslaganje dostiže kulminaciju i rezultira potpunim razlazom - govori nam Dalipagić.

  • Dalipagić: Teške sudbine

    Dalipagić: Teške sudbine

    Foto: Avaz


U prijeratnom periodu osnovni razlog za razvod braka bio je alkoholizam, a potom život u zajednici, koji je rezultirao neslaganjem i nesporazumima.

- Danas je osnovni razlog neslaganje, koje rezultira nasiljem u obitelji. Nasilje je zabrinjavajuće i ima oblike koji mogu biti apsolutno neshvatljivi i neprihvatljivi, a idu od fizičkog, psihičkog do seksualnog zlostavljanja. Najviše zabrinjava što se zlostavljanje direktno odražava na djecu i ona su najveće žrtve ovakvih zajednica - ističe Dalipagić.

Profesor Marko Romić, specijalista traumatske psihologije, kaže nam da su ljudi danas sve manje spremni na kompromise i na famozno trpljenje, pogotovo, navodi, mlađi parovi nisu naučeni na takve situacije.

- S druge strane, životne okolnosti, koje postaju sve teže za cijelu zajednicu, jednostavno, dovode ljude do povećanih i intenzivnijih frustracija, što troši naše mentalne, fizičke i psihičke kapacitete - iznosi on.

  • Prof. Romić: Neobična priča

    Prof. Romić: Neobična priča

    Foto: Avaz


Nažalost, kako i on naglašava, djeca su najveće žrtve takvih okolnosti i u mnogim slučajevima čini mu se da oni koji se razvode, ne vode dovoljno računa o posljedicama tog procesa za dijete.

- Brojne su situacije u kojima je razvod jedino moguće rješenje i u kojima se čovjek upita, ako djeca žive u svakodnevnoj svađi, nije li za njih bolje da se roditelji razvedu – govori nam Romić.

Htio sam prekinuti bunilo

Koliko je razvod braka traumatično iskustvo, ovaj poznati psiholog osjetio je na vlastitoj koži. U svojevrsnoj ispovijesti za naš list prof. Romić, koji je prije deset godina odlučio staviti tačku na svoj brak nakon 16 godina zajedničkog života, u kojem se rodilo dvoje djece, kaže nam kako je taj proces teško proživljavao. Još uz činjenicu da je on bio taj koji je inicirao razvod, ali i kao osoba koja je, takoreći, imala olakotne okolnosti u cijeloj toj priči s obzirom na to da su na njegovu stranu stali i porodica bivše supruge, prijatelji i poznanici.

- Iako sam znao šta me čeka, bio sam toliko traumatiziran da noćima nisam mogao spavati, a potom, kad bi me san svladao, probudio bih se i nisam znao ko sam, gdje sam, nisam znao ko je moj sin, koji je tada, kao sedmogodišnjak, spavao pored mene... Htio sam prekinuti to bunilo, a nisam znao kako. To je za mene bio užas. Mnogi razvod dožive kao nekakvo oslobađanje, ali vidjeti nesreću i takvu tugu u očima svoje djece, bilo mi je nešto najstrašnije što sam doživio, a to može razumjeti samo onaj koji je to prošao - iznio nam je on.

Ulazak u novu vezu

Kad s ove vremenske distance posmatra stvari, prof. Marko Romić govori kako ni u najluđem snu ne bi mogao zamisliti situaciju da je, nakon razvoda, već nekoliko godina u vezi, za koju kaže da je veoma stabilna, kvalitetna i vrlo neobična.

- Neobična je po tome što je žena s kojom sam u vezi, također razvedena i njeno dvoje djece i moja se veoma dobro slažu i vole. Njena djeca jako vole mene i ja njih i mi smo vrlo neobična priča i po tome što je moja sadašnja partnerica u dobrim odnosima sa mojom bivšom suprugom, a i ja sam sada u dobrim odnosima sa mojom bivšom ženom - iskren je prof. Romić.

Sporazum ili tužba

Koliko će trajati razvod i cijela procedura, zavisi od toga hoće li se supružnici razići sporazumno ili će to zahtijevati tužbom.

Uz sudske procedure, supružnici moraju biti spremni i na finansijske izdatke.

Najprije se sudu mora uplatiti iznos od 150 KM, dok zastupanje advokata, uglavnom, košta oko 700 KM ako je riječ o sporazumnom razvodu, a 1.000 KM kad se pokreće tužbeni zahtjev.

Više o temi Razvodi

NA VRH

Podijeli članak na