PODSJEĆANJE

Rušenje Starog mosta je mostarski urbicid i tragedija cijelog čovječanstva

Sjećanje na lekcije ne može biti prepušteno prošlosti i zaboravu

Stari most. Arhiv

Fena

9.11.2019

Podsjećanje na rušenje svjetskog mosta mira ima historijsku važnost za cijelo čovječanstvo, a sjećanje na lekcije mostarskog urbicida ne može biti prepušteno prošlosti i zaboravu, naglasio je direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić povodom godišnjice rušenja Starog mosta u Mostaru.

- Šutnja i ravnodušnost su veoma opasne. Ako žrtva zaboravi rušenje mosta mira, osuđena je na to da joj se ponovi rat. Iz mostarskog urbicida čovječanstvo još ima mogućnost izvući historijsku pouku i poruku te osigurati bolju budućnost za sve nas - saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Zbog toga, smatraju u Institutu, danas je više nego ikada, kada zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava postoje u svijetu, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o mostarskom urbicidu, što zahtijeva čuvanje sjećanja i procesuiranje onih koji su odgovorni za strašno rušenje spomenika mira.

- Mi imamo svetu dužnost sprečavanja ponovnog buđenja zastrašujućih zločinačkih duhova. Negiranje mostarskog urbicida je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept. Zato pozivamo sve prijatelje istine i pravde, sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda na akciju protiv negiranja mostarskog urbicida - navodi se, između ostalog, u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.