REPUBLIKA SRPSKA Zakazana posebna sjednica

Umjesto o deklaraciji SDA, Narodna skupština sutra o transformaciji dejtonske strukture BiH

Pripremljena informacija za poslanike sadrži 50 strana

Fena
10.11.2019 09:45

Sutra sjednica NSRS

Foto: Fena

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na zahtjev vladajuće većine u tom bh. entitetu, bit će održana sutra u Banjoj Luci.

Na predloženom dnevnom redu je samo jedna tačka Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS.

Zakazivanje posebne sjednice s predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina poslanika iz klubova SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, Ujedinjena Srpska, NDP i dva nezavisna poslanika.

Pripremljena informacija za poslanike sadrži 50 strana, u kojoj se daje mišljenje vladajućih o prirodi dejtonske strukture BiH, zatim, kako su naveli, neustavnim intervencijama na Ustav BiH koje umanjuju ustavnu važnost entiteta i obaveze institucija RS da stanu u zaštitu vladavine prava i Dejtonskog sporazuma, kao i svega što RS po Ustavu i zakonima pripada.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić tvrdi da taj dokument nije o septembarskoj programskoj Deklaraciji SDA, niti će zaključci biti o tome.

Zaključci će, kazao je, ići u pravcu da se postojeće nadležnosti RS zadrže, a neustavno prenesene vrate.

U SDS-u smatraju da je najavljena sjednica još jedna farsa vladajućih, a u PDP-u ističu da je to zasjedanje nepotrebno.

Komentari

NA VRH