BLAGAJ

Sjećanje na jedan od najtužnijih ratnih dana u Hercegovini

Za svega nekoliko sati stradala 82 borca Armije RBiH, među kojima i pet komandanata bataljona

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

10.11.2019

S obilježavanja u Blagaju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Stotine bivših pripadnika Četvrtog korpusa Armije RBiH iz Mostara, Stoca, Čapljine, Konjica, Jablanice i Prozora, ali i njihovih saboraca iz cijele BiH, brojnih građana, među kojima je veliki broj i najmlađih, danas su se okupili u Blagaju, gdje je na šehidskom spomen-obilježju i mezarju položeno cvijeće i gdje su mostarski imami proučili Jasin pred duše najhrabrijih sinova Hercegovine koji su prije 25 godina dali živote u odbrani svoje BiH tokom operacije „Jesen '94.“. 

Više od 2.600 boraca Armije RBiH učestvovalo je u ovoj operaciji, čiji je plan bio potpuno oslobođenje platoa Podveležja i brda iznad Blagaja, gdje su neprijateljske snage bile ukopane, a s ciljem rasterećenja Mostara od svakodnevnog granatiranja.

Tako je ovaj datum sjećanje na jedan od najtužnijih ratnih dana u Hercegovini, kada su za svega nekoliko sati stradala 82 borca Armije RBiH, među kojima je pet komandanata bataljona, 20 komandira vodova i odjeljenja i 12 „zlatnih ljiljana“.

- Mi se ovih događaja moramo sjećati. Moramo se sjećati prije svega zbog boraca koji su dobrovoljno učestvovali u toj akciji i koji su s punim elanom i žarom krenuli u oslobađanje okupiranih teritorija BiH. Naravno, ne trebamo imena ljudi koji su izgubili svoje živote tada vezati samo za ovu operaciju, jer većina njih je učestvovala u svim uspješnim borbama – kazao je Šerif Špago, jedan od tadašnjih ratnih komandanata.

Porodice boraca koji su tada izgubili svoje živote trebaju, kazao je, biti ponosne što su imale takve sinove, muževe, očeve, jer su se, naglasio je, nesebično zalagali za odbranu države BiH, ali i dali nemjerljiv doprinos za slobodu svih nas.

- Naravno, vrlo teško je u ovim sjećanjima nešto posebno kazati, ali je važno da se istina prenosi na našu djecu o svim događajima, uspjesima, pa i neuspjesima, jer rat je takav, a rat je na ovim prostorima bio brutalan. Iako su naši borci bili slabije opremljeni, kako je to i u svim teorijama rečeno, glavni činilac je čovjek, a to je Armija RBiH imala i uspjela je svojom organiziranošću očuvati cjelovitu BiH - iznio je Špago.

Salem ef. Dedović, muftija mostarski, brojnim okupljenim u Domu kulture Blagaj, gdje je program, umjesto na lokalitetu Velina gomila zbog vremenskih neprilika, nastavljen, između ostalog je podsjetio na to da od 1992. do 1995. godine niko nije pitao ko pripada kojoj političkoj opciji.

- Tada smo se svi držali zajedništva. Naša je sudbina ovdje da zajedno živimo, da istrajemo i razvijamo bolji i udobniji život, da stvaramo prilike novoj generaciji da ostanu na svojoj zemlji... Vjerujem da ovi naši događaji, datumi i godišnjice su tu da nas objedine i vjerujem da će ovakvi događaji objedinjavati naš narod i da će to biti dodatni impuls da čuvamo zajedništvo, da poštujemo sebe - kazao je ef. Dedović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.