STAVOVI

Čubrilović zabrinut da se posebna sjednica NSRS ne pretvori u beskonačno repliciranje

Očekujem da će se postići puna sabornost poslanika iz stranaka koje imaju sjedište u RS

Nedeljko Čubrilović. Arhiv

Srna

10.11.2019

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da očekuje punu sabornost među poslanicima na sutrašnjoj posebnoj sjednici na kojoj će razmatrati "Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske".

Čubrilović je naveo da od poslanika očekuje dostojanstvo s obzirom na značaj teme koju će razmatrati, te izrazio uvjerenje da će, proučavajući kvalitetno pripremljeni materija, imati šta o tome da kažu.

On je napomenuo da su obraćanja najavili čelnici skoro svih stranaka, te da vjeruje da će se razgovarati samo o činjenicama.

- Očekujem da će se postići puna sabornost poslanika iz stranaka koje imaju sjedište u RS - rekao je Čubrilović za ATV.

On je dodao da očekuje razumijevanje i od poslanika iz stranaka koje nemaju sjedište u RS s obzirom na okolnosti i istorijske činjenice.

Čubrilović ne vjeruje da će poslanici doći u situaciju da posebnu sjednica Narodne skupštine pretvore u beskonačno repliciranje, već da će se ozbiljno pristupiti sjednici i da neće biti mjesta za veliki broj replika ili nečeg drugog što bi ostavilo loš utisak.

Može se očekivati, smatra Čubrilović, da će poslanici ozbiljno ukazati na problematiku koja postoji, odnosno "da je Republika Srpska kroz nametnuta rješenja izgubila dio svojih nadležnosti". 


Čubrilović je rekao da posebna sjednica nije odgovor na neustavnu deklaraciju SDA, budući da je parlament suviše ozbiljna institucija da bi se bavila deklaracijom jedne političke opcije, bez obzira što dolazi u kontinuitetu.

Kada je riječ o ponašanju poslanika na skupštinskim zasjedanjima, Čubrilović je ocijenio da pojedini još nisu shvatili šta je parlament, koga predstavljaju, već da to vide kao poligon za iznošenje političkih stavova i dodvoravanje svom političkom tijelu. 

Čubrilović je naveo da je Senat RS na današnjoj sjednici podržao materijal koji pripremljen u vezi sa procesom koji se odvijao u posljednjih 20 do 25 godina u BiH.

- Zadovoljni su dokumentacijom koja je pripremljena za ovaj slučaj i podržavaju da je ovo pravo vrijeme da se Narodna skupština oglasi o tom pitanju - rekao je Čubrilović.

Podsjetimo, iz SDS-a i PDP-a danas je rečeno da su materijali za sutrašnju sjednicu sramotni i ispod svakog nivoa, te da će oni svoje stavove o situaciji i predloženom materijalu iznijeti na posebnoj sjednici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.