AVAZ SAZNAJE

Novi detalji akcije "Var": Među osumnjičenima za namještanje utakmica i nogometni menadžeri

Po naredbama Tužilaštva i Suda BiH

Akciju sprovode pripadnica SIPA-e. Avaz

Piše: M. Aš. / E. Ma.

11.11.2019

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na širem području Bosne i Hercegovine jutros provode operativnu akciju “Var” zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičeni u ovom predmetu počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja i primanja dara i drugih oblika koristi, potvrdio je za "Avaz" portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Akcija se provodi po naredbama Tužilaštva i Suda BiH, a odnosi se na namještanje fudbalskih utakmica u sezoni 2018./2019. u Prvoj ligi FBiH.

U toku su pretresi na pet lokacija na širem području Bosne i Hercegovine, između ostalog u Sarajevu, Novom Travniku, Orašju. Kako "Avaz" saznaje, uhapšeno je deset osoba zbog namještanja fudbalskih mečeva, većinom iz Sarajeva.

- Aktivnosti se provode protiv osumnjičenih sudija i drugih službenih osoba angažiranih u okviru nogometnih asocijacija, osumnjičenih da su tokom 2019. godine, zahtijevali i primali darove i druge oblike koristi, kako bi pogodovali ishodima određenih nogometnih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH.  Tokom istrage, utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata, zahtijevali i dobivali određene novčane iznose, kako bi ishodovali povoljan rezultat za određeni nogometni klub - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema našim saznanjima, među njima je i bivši sudija i aktuelni delegat NSBiH Vladimir Dominković ,za kojeg se sumnja da je sve organizirao. Inače, uz Dominkovića se godinama vežu brojne afere.


Vladimir Dominković. Screenshot

Nezvanično, među osumnjičenima su i Ilija Živković, Ante Bilješko i Kenan Bajraktarević. I Salem Prolić je među uhapšenima, on se nalazi u prostorijama SIPA-e na kriminalističkoj obradi.

Prema našim saznanjima, među osumnjičenima su i mnogi nogometni menadžeri.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.