BRISEL

BiH na dnevnom redu sutra, danas produžene sankcije Venecueli

Razgovarat će se o mirovnim misijama EU u svijetu, uključujući i EUFOR u BiH

EUFOR je jedna od 17 misija EU u svijetu. EUFOR

S. N.

11.11.2019

Ministri vanjskih poslova te ministri odbrane 28 država članica Evropske unije danas i sutra sastat će se u Briselu.

Bosna i Hercegovina bit će na dnevnom redu sutrašnjeg sastanaka ministara, kroz pregled aktivnosti EUFOR-a.

Kako je najavljeno, šefovi diplomatija i odbrane članica EU razmotrit će stanje mirovnih misija Unije u svijetu, a BiH i misija Althea, pod čijim kišobranom već 15 godina djeluje EUFOR u našoj zemlji, jedna je od tema.

Trenutno EU ima 17 aktivnih vojnih - mirovnih misija širom svijeta. Od toga, na zapadnom Balkanu aktivne su dvije - na Kosovu i u našoj zemlji.

Vijeće ministara EU danas je odlučilo za godinu produžiti sankcije Venecueli.

- S obzirom na aktuelnu političku, ekonomsku, socijalnu i humanitarnu krizu u Venecueli te trajna djelovanja kojima se ugrožavaju demokratija, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava, Vijeće je danas produžilo mjere ograničavanja protiv Venecuele za jednu godinu, do 14. novembra 2020. 

Mjerama su obuhvaćeni embargo na oružje i opremu za unutrašnju represiju, kao i zabrana putovanja i zamrzavanje imovine za 25 osoba s popisa koje su na javnim dužnostima, a odgovorne su za kršenje ljudskih prava i/ili za ugrožavanje demokratije i vladavine prava u Venecueli - navedeno je u zvaničnom saopćenju.

Kako se ističe, Vijeće tim mjerama "namjerava doprinijeti poticanju zajedničkih demokratskih rješenja kako bi se u zemlji postigla politička stabilnost te omogućilo traženje rješenja za hitne potrebe stanovništva".

- Te su ciljane mjere fleksibilne i reverzibilne, a osmišljene su tako da se njima ne nanosi šteta stanovništvu Venecuele - istaknuto je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.