U SRIJEDU U PODNE

Mladi Tuzle organiziraju protest zbog neistina o Kapiji

Mladi Tuzle uputit će poziv i srbijanskom vodstvu da se ogradi od knjige i promocije. Avaz

Piše: Avaz.ba

11.11.2019

Vijeće mladih grada Tuzla u srijedu, 13. novembra, u podne organizira na platou Kapije protestno okupljanje.

Tim povodom izdali su saopćenje da je povod njihovog okupljanja knjiga Ilije Brankovića „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, koja je promovirana 5. novembra u beogradskom Mediacentu.

- Mladi Tuzle ne mogu bešćutno pratiti novonastalu situaciju. Pored činjenice da je dozvoljeno i omogućeno još jedno ukoričeno negiranje monstruoznog ubistva tuzlanske mladosti, najgora je ipak spoznaja kako je knjiga koja na najgrublji način omalovažava najveći ratni zločin u historiji Tuzle dobila direktnu podršku Ministarstva odbrane Srbije. Zato što i knjiga, i njen autor, i Srbija na ovaj način ismijavaju zvanične sudske presude te nastoje režirati  istinu iskrivljujući činjenice koristeći se lažima, Vijeće mladih Grada Tuzla poziva vas na protestno okupljanje u centru grada. Na mjestu gdje je prije više od 24 godine, tog kobnog 25. maja 1995. godine 71 osoba poginula, dok su ih desetine povrijeđene - navedeno je u saopćenju.

Na tuzlanskoj Kapiji, okupljenima i medijima obratit će se mladi Tuzle, mladi Bosne i Hercegovine nedvosmisleno štiteći istinu, žrtve, njihove porodice i tuzlansku najbolniju ranu. 

Vijeće mladih Grada Tuzla najavljuje da će nakon događaja poslati premijerki Srbije Ani Brnabić i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zvaničan dopis u kojem će biti zatraženo da se država Srbija zvanično ogradi od promocije navedene knjige i u cilju promocije pravde, antifašizma, pomirenja i dobrosusjedskih odnosa isporuči osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića Bosni i Hercegovini. 

Na javnom okupljanju obratit će se predstavnici Vijeća mladih Grada Tuzla, preživjeli na Kapiji, kao i članovi porodica stradalih na Kapiji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.