PROBLEMI

Delić o vašaru u Puračiću: Ne smijemo više dopustiti da se ne plaća PDV

Ne znam je li vijest o podnošenju krivične prijave doprinijela tome što je MZ sklopila ugovor s firmom koja se bavi sajamskom djelatnošću

Bosanski „Oktobar fest“ i ove godine privukao brojne posjetioce. Avaz

Piše: E. Skokić

12.11.2019

Vašar u Puračiću, poznat i kao bosanski „Oktobar fest“, ove godine je  prvi put organizirala  firma registrirana za sajamsku djelatnost.

Krivična prijava

Zbog primijećenih malverzacija ranijih godina, grupa građana Puračića, među kojima je i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić, podnijela je krivičnu prijavu Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

- Ne znam je li vijest o podnošenju krivične prijave doprinijela tome što je Mjesna zajednica sklopila ugovor s firmom koja se bavi sajamskom djelatnošću, ali znam da nikad nisam htio potpisati odluku o organizaciji vašara upravo zbog navedenih problema. Ko bi bio odgovoran ako bi došlo do incidenta ili ako  kroz nepreglednu masu ljudi ne bi moglo proći sanitetsko ili vatrogasno vozilo – pita se Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Delić: Obavezni računi. Avaz

Od prihoda s vašara finansirala se Mjesna zajednica, odnosno društvene aktivnosti u Puračiću. Fudbalski klub, kako kaže načelnik Delić, posljednjih godina nije dobivao ni marku od organizacije vašara, što je probudilo sumnju jedne grupe građana da se prihodi troše na nezakonit način.

Ogroman novac

- Kako će biti naredne godine, zaista ne znam. Mjesna zajednica može ponovo sklopiti ugovor s nekim od preduzeća ili formirati komunalno preduzeće koje će organizirati vašar. Ne smijemo više dopustiti da se ne plaća PDV, da nema fiskalnih računa, a da se u tri dana vašara vrti ogroman novac. Postoje indicije da se na takav način nije radilo u prošlosti i to će utvrđivati nadležni organi – kaže Delić.

Bez očitovanja iz MZ

Kontaktirali smo i Admira Turkića, predsjednika Mjesne zajednice Puračić, ali se on nije mogao očitovati o krivičnoj prijavi protiv njega i drugih članova Savjeta. Navodno, nije dobio nikakvo obavještenje ili poziv iz Tužilaštva TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.