PORUKE Prvi ministar odbrane RBiH

Doko za „Avaz“: Zbog koga sam naprasno napustio Ministarstvo odbrane RBiH

Ružna su vremena, odgovara nam na pitanje zašto je naprasno napustio Ministarstvo odbrane RBiH

F. K. / Avaz.ba
11.11.2019 15:51

Doko: Nijedan narod ne smije biti majoriziran

Foto: Arhiv

Blokadu napretka Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO, koja prije svega dolazi iz Republike Srpske, a zbog koje još nije formirana ni vlast u BiH, za „Avaz“ je komentirao i prvi ministar odbrane RBiH Jerko Doko.

- Davno smo trebali biti član NATO-a. Jer, NATO prije svega daje sigurnost svakoj zemlji, a Bosni i Hercegovini je to posebno važno. Zašto nismo članica, je li to zbog nekih drugih sila koje ometaju ili nečeg drugog, nije moje da govorim – kaže Doko.

S obzirom na to da godinama živi u Hrvatskoj, a da se i penzionisao, Doku smo pitali i prati li aktuelna dešavanja u BiH i šta vidi kao najveći problem naše zemlje.

- Pratim, naravno. Najveći problem u BiH je ako je jedan od tri konstitutivna naroda ugrožen, majoriziran. A, u ovom trenutku, to su Hrvati. I tu je najveća odgovornost na Bošnjacima, kao najbrojnijem narodu, da se ne dogodi da se Hrvatima biraju njihovi politički predstavnici i sl. – ističe Doko.

S obzirom na to da nikad do kraja nisu razjašnjene okolnosti njegovog naprasnog napuštanja Ministarstva odbrane RBiH, Doku smo pitali i šta se tada zaista dogodilo. No, kaže da još nije spreman o tome govoriti.

- Ružna su vremena – kaže Doko.

Tagovi

Jerko Doko NATO
NA VRH