JAVNI POZIV Cilj sačuvati činjenice i dokaze o stradanjima nevinih civila

Memorijalni centar prikuplja predmete žrtava genocida u Srebrenici: Pokušajmo sačuvati nešto o sebi

Molim vas da ovo podijelite, sa nekom tananom nadom da će doći do nekog ko je preživio Srebrenicu, napisao Suljagić

D. B. / Avaz.ba

Memorijalni centar Srebrenica uputio javni poziv

Foto: Avaz


Memorijalni centar Srebrenica - Potočari uputio je javni poziv preživjelima, porodicama i srodnicima žrtava genocida u Srebrenici i oko nje da toj instituciji daju na čuvanje predmete koji su pripadali žrtvama genocida, kako se bi se sačuvali činjenice i dokazi o stradanjima nevinih civila. 

- Memorijalni centar Srebrenica - Potočari nalazi se na ključnoj raskrsnici: dok se uistinu herojska borba za pronalazak preostalih nestalih nastavlja, ova institucija – koja je prije svega naše vlasništvo i koje ne bi bilo bez nemjerljive hrabrosti i požrtvovanosti porodica žrtava mora prijeći u "narednu fazu sjećanja" - poručili su iz Memorijalnog centra.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, povodom ovoga oglasio se na svom Twitter profilu.

- Molim vas da ovo podijelite, sa nekom tananom nadom da će doći do nekog ko je preživio Srebrenicu. Poziv je zakasnio 15 godina, ali da barem pokušamo sačuvati nešto o sebi - napisao je Suljagić. 

Istakli su da je neophodno Memorijalni centar razviti za sljedeću fazu u borbi za komadić istine i njihovu priču.

- Kad nas ne bude, mora ostati institucija koja će pričati našu priču. Ne smijemo ostati neupamćeni. Stoga vas ovim putem pozivamo da nam se javite i pohranite u ovu instituciju na čuvanje predmete koje imate iz vremena kada je Srebrenica bila pod opsadom ili iz perioda od jula do oktobra 1995. godine, kada su posljednji preživjeli uspjeli stići do Tuzle. Za mnoge od vas takvi predmeti imaju sentimentalnu vrijednost. Ali, priče koje oni danas pričaju ne smiju ostati neispričane - saopćeno je iz Memorijalnog centra.

Predmet ovog javnog poziva uključuje odjeću i obuću koja je pripadala žrtvama genocida ili preživjelim svjedocima (posebno obuću ručne izrade, konzerviranu hranu odnosno konzerve ili ambalažu istih, lične predmete žrtava genocida kao što su: satovi, tabakere, čakmaci-kresiva, lični dokumenti, i drugi predmeti uključujući i one pronađene uz žrtve u masovnim grobnicama), zatim improvizirane patente poput peći, svjetiljki, kolica za drva i tome slično); odjeću korištenu u Srebrenici (napravljenu od padobranskog platna ili šatorskog krila koji su korišteni pri bacanju hrane iz zraka 1993. godine), ruksake, sveske, udžbenike, igračke (kupljene ili ručno napravljene).

Također, preživjeli, porodice i srodnici žrtava mogu dati dokumente, dnevnike, bilješke, pisma koja su putem Crvenog križa stigla u enklavu ili poslana iz nje, novinske članke i fotografije (poželjno u originalima, ali prihvatljivo je i u formi kopija), kao i audio i videograđu, audio i videosnimke koji govore o životu stanovništva bosanskog srednjeg Podrinja od početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, a posebno u periodu dok je Srebrenica bila tzv. zaštićena zona UN-a i u julu 1995. godine.

Iz Memorijalnog centra poručuju da će se pobrinuti za njihovo očuvanje i zaštitu, tako da ne propadnu.

Sačuvat ćemo ih za generacije koje dolaze, koje još nisu ni rođene. Javite nam se putem e-maila na [email protected] ili na telefon 056 440 486. Budite slobodni za svaki upit, ukoliko želite pomoći realizaciji ove aktivnosti, a vrata Memorijalnog centra će biti otvorena za sve dobronamjerne koji žele pomoći ovaj projekt -  navodi se u javnom pozivu. 

NA VRH

Podijeli članak na